Albanezen "vinden auto" en plegen winkeldiefstallen

Twee Albanese twintigers hebben zich gisteren moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank van Hasselt voor bendevorming, diefstal van een voertuig en enkele winkeldiefstallen in het Limburgse. Het duo maakt deel uit van een grotere bende en hoopte asiel te krijgen in België.

De politie onderschepte op 13 juli het gestolen voertuig waarmee de twee zich verplaatsten. "Er werden onder meer gestolen sigaretten en kniptangen in hun rugzak aangetroffen. De inzittenden staan gekend om winkeldiefstallen in onder meer de Colruyt, JBC en Koopjeshal. Op hun gsm's werden printscreens van verschillende Colruyt-vestigingen gevonden. Doorgaans verstopte een deel van de bende sigaretten elders in de winkel en werden ze daar door andere leden opgehaald", aldus de procureur. De twee riskeren een celstraf van 24 en 20 maanden. Drie anderen werden gedagvaard, maar gaven verstek. Zij riskeren zes tot negen maanden cel.


Volgens de advocaat van de 22-jarige jongeman vond de groep autosleutels aan de Versuz en gebruikten de jongeren vervolgens de bijhorende auto. "Als je autosleutels vindt aan een discotheek, die uitprobeert op auto's en de gevonden wagen vervolgens gebruikt om naar Mechelen te rijden, dan is dat wel degelijk diefstal", zuchtte de rechter. De advocate vroeg een milde straf voor haar cliënt.

Bloedwraak

Raadsman Donné schetste voor zijn cliënt, een 24-jarige man, de wel erg bijzondere situatie waarin hij verkeerde. "Hij raakte in Albanië met zijn clan betrokken in een ruzie met een andere clan. Uit schrik voor bloedwraak vluchtte hij naar ons land. Ik vraag dan ook een werkstraf aan."


(BVDH)