Ga naar de mobiele website
^ Top

55 hectare in de as na schietoefening

DRIE BRANDWEERPOSTEN MOETEN BRAND OP SCHIETTERREIN HELPEN BLUSSEN

Buurtbewoner Bram Besjes maakte meteen enkele foto's van de rookpluim.
Birger Vandael Buurtbewoner Bram Besjes maakte meteen enkele foto's van de rookpluim.
Op het schietterrein in de Sonnisstraat in Helchteren is er gisterennamiddag een brand ontstaan nadat een schietoefening van de boordschutters is misgelopen. De rookpluim was tot kilometers ver zichtbaar. Door de brand is 55 hectare in de as gelegd. "De brand is zo snel geëscaleerd door de felle windstoten", verduidelijkt kapitein Willekens van het schietterrein.

De boordschutters van de A109-helikopters waren gisteren bezig met de oefeningen in het kader van hun kwalificatie. Het gaat om een jaarlijkse oefening. Daarbij wordt er met lichtkogels geschoten omdat de 'gunners' vanuit de helikopter anders niet kunnen zien waar de kogels neerkomen. "Door deze lichtkogels hebben ze wel een goed zicht van waar er naartoe wordt gevuurd", verklaart kapitein Willekens.

Afgeketste kogel

"Eén van de kogels is echter afgeketst en terechtgekomen in het hoge gras. Daardoor is er een brand ontstaan." De rook spreidde zich snel in de richting van het Europark in Houthalen. "Ik zag de rookpluim en vond het meteen verdacht", aldus de attente elektricien Bram Besjes die ook enkele foto's maakte.


Het grote probleem was de felle wind die er gisteren stond. "Daardoor is de brand uit de hand gelopen. Het vuur zat gevangen tussen de brandwegen. Er waren windstoten van vijftien tot achttien knopen, waardoor de brand twee keer zo snel escaleerde. Wij hebben ons geconcentreerd op de kop van het vuur omdat de brand richting bos ging en dat gebied wilden we absoluut vrijwaren. Omdat we wilden voorkomen dat de brand nog meer zou escaleren, hebben we de hulp ingeschakeld van de burgerposten. We hebben de zijkanten geblust en twee uur later was alles opgelost", aldus Willekens.


In totaal kwam er steun van drie verschillende posten. Zowel post Genk als post Helchteren en post Heusden-Zolder kwamen ter plaatse. "We hebben de brandweer van het schietterrein inderdaad bijgestaan omdat ze het alleen niet onder controle hadden. Dat zijn de risico's die bij zo'n oefening komen kijken", klonk het bij de post in Genk. "Dankzij het alerte optreden van de brandweer was de brand snel onder controle. Er was op geen enkel moment gevaar voor de omgeving. Jammer van de natuur, maar sterk werk van de brandweerkorpsen", opperde burgemeester Alain Yzermans (sp.a-Groen-Plus).

55 hectare

Aanvankelijk sprak men van 70 hectare schade, maar na een tweede analyse bleek het om zo'n 55 hectare te gaan. Het gaat voornamelijk om gras en kleine dennenbomen. "Er is absoluut schade, maar het valt heel goed mee. We zijn hier geen duizenden euro's kwijt", onderstreept Willekens.


"In totaal hebben we 2.500 hectare, dus het gaat hier maar om een paar procent van ons gebied."


De schade zal mede hersteld worden door de inzet van schapen. "Het plan is dat wanneer het gebied opnieuw groen begint te worden, we een schapenconcessie voor handen hebben. Die schapen worden dan op de getroffen locatie gezet en zo kan de heide zich sneller herstellen dan het gras. Het is immers de bedoeling dat we terugkeren naar een heidelandschap. Binnen zes à acht weken zal de stootbegrazing twee à drie keer per week worden uitgevoerd, zodat het gras kort blijft", concludeert de kapitein.Meld een bug