"Altijd met de glimlach naar klas"

HUIDZIEKTE KAN 9-JARIGE MORGAN NIET DEREN OP EERSTE SCHOOLDAG

Morgan(9) geeft haar kleine zus Rani (4) nog een knuffel alvorens ze elk naar hun klaslokaal trekken.
Mine Dalemans Morgan(9) geeft haar kleine zus Rani (4) nog een knuffel alvorens ze elk naar hun klaslokaal trekken.
Morgan (9) uit Houthalen is gisteren met de glimlach naar school getrokken. Dat ze door een huidziekte elke dag voor schooltijd een uur verzorging nodig heeft en volledig in windels gewikkeld is, deert het dappere meisje niet.

Geen beeld wat zo goed Morgans levenslust omschreef als de knuffel aan kleine zus Rani (4) vlak voor de schoolbel weer gaat voor de eerste keer in twee maanden. Rani, toch een beetje onder de indruk van die massa leerlingen op de speelplaats van basisschool De Griffel, fleurt meteen op zodra Morgan haar een kus geeft en omhelst. En grote zus zelf, die rijdt parmantig met haar rolstoel door de school heen. Geen mens die eraan denkt dat dit meisje met een zware ziekte kampt waardoor ze bijna over haar hele lijfje zwachtels moet dragen.


"Morgan lijdt aan epidermolysis bullosa. Door die ziekte missen patiënten een eiwit dat de lijm is tussen de verschillende huidlagen. Daardoor komen die huidlagen makkelijk los en zo ontstaan er blaren en open wonden", zegt mama Sandra Bulthé (43). "Elke dag zijn we voor schooltijd een uur bezig om die wondjes te verzorgen en nieuwe verbanden aan te leggen. Maar daarna staat ze helemaal klaar om net zoals alle andere kinderen bij haar op school de hele lesdag mee te maken."

Geen gestaar

Hoewel op de eerste schooldag de emoties vaak hoog oplopen en een kind al snel eens lelijker uit de hoek durft komen dan gewoonlijk, is daar niets van te merken in de omgang met Morgan. In haar nieuwe klas -het vierde leerjaar van juffrouw Linda- wordt ze dan ook begroet als eender welk klasgenootje. Geen ellenlange vragenlijst over waarom er windels onder haar kleertjes uitpiepen, geen gestaar naar haar vinnige elektrische rolstoel. "Ze kennen haar ondertussen ook op school", zegt Sandra. "Morgan wordt er heel goed onthaald en als er toch eens een kindje een lelijke opmerking maakt, wordt dat meteen uitgepraat samen met de zorgcoördinator." Die laatste is alvast heel erg trots op Morgan. "Ze doet het hier heel goed", stipt William Theys aan. Juf Linda weet dan ook hoe ze de weg naar het hart van haar nieuwe leerlingen moet vinden. "Morgan, ik heb gehoord dat jij graag tekent en knutselt. Gelukkig voor jou gaan we dat dit jaar veel doen", zegt ze met een knipoog.


Enkele uren later zit de eerste schooldag er weer op. "Of ik zenuwachtig was? Neen hoor, ik kende al enkele van mijn klasgenootjes", zegt de trotse negenjarige.

Tekenen

"En hoewel we ook de tafels van vermenigvuldiging moesten herhalen op de eerste dag, heb ik toch ook al wat mogen tekenen", zegt ze met een stralende blik. Een onbezonnen eerste schooldag: het is dus wel degelijk voor iedereen weggelegd.