"We hebben vijftiental Lottowinnaars gekend. De eerste momenten geloofden ze me meestal niet"

NA 70 JAAR LATEN RITA EN HENDRIK FAMILIEBEDRIJFJE OVER

Rita Gasthuys en Hendrik Blommaert zullen nu wat meer genieten van hun tijd in Frankrijk.
Foto Ronny De Coster Rita Gasthuys en Hendrik Blommaert zullen nu wat meer genieten van hun tijd in Frankrijk.
Rita Gasthuys en Hendrik Blommaert uit Horebeke hebben gisteren nog één keer in hun krantenwinkeltje aan de voet van de Edelareberg in Leupegem gestaan. Na zeventig jaar komt het familiebedrijf in nieuwe handen. "We blikken met plezier terug. Niet alleen miljoenen kranten en tijdschriften, maar ook miljoenen euro's gingen hier over de toonbank", vertellen Rita en Hendrik.

Het waren Rita's ouders Marcel Gasthuys en Marie-Louise Van Brabandt, die in 1948 met de zaak aan de Leupegemstraat (N8) in Leupegem van start gingen. Vader was drukker en moeder baatte de krantenwinkel uit. "Die was piepklein: ik schat drie bij drie meter. Als er twee klanten stonden, kon er al niemand meer bij", herinnert Rita zich. In 1980 namen zij en haar man de zaak over.


"We hebben de winkel toen meteen vergroot: we namen de garage erbij en maakten de winkel 15 meter lang. Dat was nog aan de overkant van de straat. De huidige winkel hebben we in 1992 geopend, nadat we hier een rij oude huisjes hadden opgekocht en platgegooid", vertelt Hendrik.

Broodjes verkopen

"De ligging van onze zaak langs een grote weg maakt dat mensen van heel ver hier klant zijn. We hebben klanten van in Aalst tot in West-Vlaanderen. Vaak zijn ze op weg naar hun werk en dus gehaast als ze hier komen. Mensen houden nog altijd van een babbeltje en de meesten kennen we toch", vertelt Hendrik.


Hij zag de zaken de jongste jaren flink veranderen. "Kranten worden almaar minder in een krantenwinkel gekocht. Vroeger was er veel meer losse verkoop, terwijl de meeste mensen vandaag een abonnement nemen. Uitgevers bevorderen dat door gsm's en tablets cadeau te doen. Veel krantenwinkels hebben die evolutie niet overleefd. Wij zijn overeind gebleven door te diversifiëren. We hebben een groter assortiment tijdschriften en boeken, maar ook snoep, sigaretten, loterijproducten en paardenwedrennen. Ik ben nog van plan geweest om ook belegde broodjes te verkopen. Maar ik vermoed dat onze overnemer dat nu zal doen", zegt Hendrik.

Discreet

"We hebben in onze winkel ook flink wat mensen rijk zien worden: ik schat dat we een vijftiental Lotto-winnaars hebben gekend. Dat is ook voor ons elke keer toch een belevenis geweest. En opmerkelijk: de meesten beseften niet dat ze gewonnen hadden. Ik moest het hen zelf tonen en de eerste momenten geloofden ze me meestal niet. Eén ding druk ik mensen altijd op het hart: wees discreet, ga het niet rondbazuinen op café. Niet iedereen volgt die raad op. Een Lotto-winnaar was eens zo loslippig, dat nog geen uur later familie van hem al in mijn winkel stond om te vragen of het waar was. En dan was er een veertiger, die in 't geniep op de Lotto speelde, omdat zijn vrouw dat eigenlijk niet wou. Wint die toch wel het grote lot, zeg. Toen is hij zijn zonde met plezier thuis gaan opbiechten, natuurlijk. En grappig: de week erna kocht hij naast zijn gebruikelijke krant ook De Tijd. Ik denk dat hij wou leren beleggen. Ik heb overigens geen enkele Lotto-winnaar in zijn ongeluk zien lopen, want zulke verhalen hoor je ook wel eens. Onze klanten staan blijkbaar stevig met hun voeten op de grond", lacht Hendrik.

Vandaag gaat Chandler Dictado uit Brakel als nieuwe uitbater aan de slag.

"Eindelijk eens tijd voor vakantie die langer duurt dan een paar dagen", bedenkt Hendrik.

"Een krantenwinkel uitbaten, dat is zes dagen op zeven werken. Alleen toen we even geluk hadden met een verlengd weekend met geen krant op zaterdag, konden we even weg naar onze geliefde vakantieplekje Le Touquet in Frankrijk. Nu gaan we daar al eens langer kunnen blijven", knipoogt Hendrik. De Horebekenaar blijft wel actief in de politiek: Hendrik is in Horebeke schepen van onder meer Milieu en Sociale Zaken.