Marc Van Aperen wint spannende driestrijd

N-VA bijt in het stof, mag toch mee aan boord

Marc Van Aperen (Hoogstraten Leeft) wordt op 1 januari de nieuwe burgemeester van het aardbeienstadje. Tinne Rombouts en CD&V werden in de vernieling gereden. N-VA, dat gehoopt had op forse winst maar nauwelijks kon standhouden, belandt wel opnieuw in de meerderheid.

Hoogstraten Leeft behaalde zondagavond een verpletterende zege in Hoogstraten. Het klokte af op net geen 38 procent van de stemmen en was daarmee de grote overwinnaar van de verkiezingen. Marc Van Aperen werd dan ook als held onthaald in zaal Victoria in Meer. "Het was nauwelijks te geloven", zegt Marc Van Aperen (Hoogstraten Leeft). "We hebben ongelooflijk sterk resultaat gehaald. We hebben er ook enorm veel goesting om aan de slag te gaan." De beslissing om met N-VA in zee te gaan, was ook snel genomen. Omstreeks 19.30 uur was er al een bestuursakkoord. "Het was vrij snel duidelijk dat we eerst met N-VA zouden proberen. Zij hebben standgehouden. CD&V heeft nogal fors verloren. Was Anders een optie? Jazeker, als zij één zetel meer gehaald hadden."


Schepenen


De twee nieuwe coalitiepartners hebben meteen al de postjes verdeeld. Van Aperen zelf wordt burgemeester en de schepenen worden Arnold Wittenberg, Katrien Brosens en Jos Martens. Bij N-VA worden dat Michel Jansen, Roger Van Aperen, en Faye Van Impe. Jef Vissers wordt vooruitgeschoven als voorzitter van de gemeenteraad.


"We weten dat het zwaar wordt, want er zijn vele nieuwe gezichten maar we hebben er enorm veel zin in. CD&V gaat het ook hard spelen."


N-VA-schepen Michel Jansen is blij dat hij er nog bij kan zijn, maar de algemene score van de partij valt tegen. Ze wilden meer zetels. "En ook persoonlijk ben ik achteruit gegaan. Dat had ik graag anders gezien." Michel Jansen behaalde meer dan 150 stemmen minder dan zes jaar geleden.


Luis


Huidig burgemeester Tinne Rombouts is zwaar ontgoocheld. Dat wil ze niet ontkennen. "We hebben twaalf jaar hard gewerkt. Mee het verschil proberen te maken. We hadden ook een sterk programma. Blijkbaar wordt het toch niet door iedereen gewaardeerd. Je houdt natuurlijk rekening met wat verlies, maar dit is zwaar. Of ik mee in de oppositie ga zitten? We gaan met ons team een luis in de pels zijn. We kennen de dossiers heel goed die nu afgewerkt zullen moeten worden. We gaan constructief blijven, maar stevige oppositie voeren."


Anders, de huidige oppositieploeg, bleef steken op drie zetels. "We gaan wel een beetje vooruit wat betreft stemmen, maar niet in zetels. Op dat vlak is het misschien een ontgoocheling."