Café Bizar sluit net voor Kerstmis de deuren

AFSCHEID OP 23 DECEMBER NIEUWE EIGENAAR PRAAT MET KANDIDAAT-UITBATERS

Medezaakvoerder Sjoerd Hakkens in café Bizar.
Ton Wiggenraad Medezaakvoerder Sjoerd Hakkens in café Bizar.
Jongerencafé Bizar sluit eind december de deuren. De broers Thomas en Sjoerd Hakkens tappen op 23 december hun laatste pint. Daarna slaan zij een nieuwe weg in, het pand zelf blijft een horecazaak. Bjorn Geysen, de zaakvoerder van de NV Geysen die vanaf 2 januari de nieuwe eigenaar wordt, onderhandelt met verscheidene kandidaat-uitbaters.

Café Bizar opende een twintig jaar geleden de deuren op de Vrijheid. Zes jaar geleden namen de broers Sjoerd en Thomas Hakkens het café over. Donderdagavond hebben ze hun afscheid aangekondigd. Daarmee verdwijnt de enig echte overgebleven jongerenkroeg in het centrum, na de brand in Kokomo City. Het bericht op de sociale netwerksite Facebook was duidelijk. "Reeds 21 jaar is Café Bizar op de Vrijheid 129 een begrip in Hoogstraten en ver daarbuiten. In de afgelopen jaren hebben we Café Bizar naar een nieuw niveau kunnen tillen. Denk maar aan het Heilig Bloed-gebeuren, de buitenpleinen bij elke proclamatie, optredens zoals die van Jettie Palettie, Snollebollekes, Mark with a K, Pat B. Het is met een wrang gevoel dat we de sluiting van dit horecamonument in Hoogstraten aankondigen. Aan de basis van de sluiting ligt een conflict met onze verhuurder, die als tegenreactie het gebouw gaat verkopen nadat ons huurcontract aflgelopen is. Zo heeft hij het verdere bestaan van Café Bizar onmogelijk gemaakt."

Café Bizar op de Vrijheid in Hoogstraten, naast kapsalon High Hair.
Ton Wiggenraad Café Bizar op de Vrijheid in Hoogstraten, naast kapsalon High Hair.

Toptijden voorbij

Thomas en Sjoerd nemen de beslissing met spijt, maar aan de andere kant is het ook een overwogen beslissing. "De toptijden in de horeca zijn al even voorbij. Nu hebben we sommige dagen dat er niet veel volk komt opdagen, terwijl dat helemaal in het begin zelden voorkwam. We hadden in het begin ook al snel pech dat we ons terras niet meer mochten buiten zetten", vertellen de broers. "Zeker in de zomer heeft ons dat centen gekost. Alles samen lijkt het ons gewoon beter te stoppen. We hebben soms ook het gevoel dat die dagelijkse sleur te veel geworden is. Misschien is het gewoon tijd voor iets anders."


"Op 23 december houden we onze officiële 'closing party'", kondigen de broers aan. "Iedereen kan inschrijven voor 30 euro en de hele avond drinken wat hij maar wil, zolang het maar in voorraad is. Daarna organiseren we af en toe evenementen. Hopelijk volgt ons trouw publiek ons daar ook."


Toekomst

Gerechtelijke procedure

Momenteel is het pand nog altijd eigendom van Jan Hadermann. Pas op 2 januari wordt de verkoop aan de NV Geysen uit Loenhout getekend. De NV Geysen is ook de uitbater van drankenzaak Prik & Tik. Jan Hadermann is de huidige verhuurder waarnaar de broers Hakkens verwijzen in hun bericht op Facebook. "Ik wil over de zaak niet te veel kwijt. Het is een gerechtelijke procedure. Ik hoop van harte dat de jongens nog mooie laatste maanden hebben in de zaak", reageert Hadermann kort.


Bjorn Geysen laat voorlopig evenmin in zijn kaarten kijken. "Als ze op Facebook zetten dat ze ermee stoppen, dan lijken ze zelf de deur dicht te doen. We hebben al een tijdje borden hangen met 'te huur'. Wij wedden niet op één paard. Ik verwacht dat we half november uitsluitsel zullen hebben over de toekomst van het pand. Vast staat dat het een horecazaak blijft."