Boer Gust ontsnapt aan verbeurdverklaring van 600.000 euro

Boer Gust.
Jef Van Nooten Boer Gust.
Boer Gust uit Minderhout kan een zucht van opluchting slaken. De man moet niet terug naar de gevangenis en ontsnapt ook aan een verbeurdverklaring van 600.000 euro. In een stal van August B. werd in oktober 2015 een XTC-labo ontdekt.

Speurder vielen in oktober 2015 een boerderij aan Achteraard in Minderhout binnen. In één van de stallen stootte de recherche op een druglabo waar XTC-pillen aangemaakt werden. Het chemisch afval van het labo werd in een beek of in de beerputten van de runderstallen gedumpt. De bomen in de buurt waren allemaal kaal. Vijftig koeien van August V. werden onderzocht door de dienst Volksgezondheid omdat ze lange tijd chemische dampen hadden ingeademd.

Druglabo

Boer Gust stond vorige maand terecht omwille van het druglabo in zijn stal. De openbare aanklager vroeg toen aan de rechtbank om hem een effectieve gevangenisstraf van vijf jaar op te leggen. Daarnaast wilde het openbaar ministerie dat er een geraamd vermogensvoordeel van 600.000 euro zou worden verbeurdverklaard. Een bedrag dat Boer Gust in zijn eentje zou moeten neertellen omdat er nooit mededaders konden worden opgepakt.


Rekening houdend met de vordering van het parket is het vonnis een meevaller voor boer Gust. Hij krijgt een celstraf van vier jaar. Omdat die met uitstel werd uitgesproken - behalve de periode dat hij in voorhechtenis zat - moet August B. niet terug naar de gevangenis. In plaats van 600.000 euro werd 'slechts' een vermogensvoordeel van 1.000 euro verbeurdverklaard. De rechtbank gelooft de verklaring van boer Gust dat hij slechts 200 euro per maand kreeg voor de huur van de stal, maar dat hij geen cent kreeg van de drugopbrengst. Gust moet wel een boete van 12.000 euro betalen en zijn gsm en auto zijn verbeurdverklaard.

Stank

Boer Gust heeft altijd volgehouden dat hij niet wist dat de huurders van de stal er een drugslabo hadden onder gebracht. "Ik ben maar een simpele boer. Ik weet echt niks af van drugs. Er hing wel een geur, maar de varkens stonken even hard", verklaarde hij tijdens het onderzoek aan de speurders. (JVN)