Onthaalpaviljoen Duits kerkhof eindelijk vorm gegeven

Het onthaalpaviljoen bij de Duitse militaire begraafplaats in Hooglede, naar een ontwerp van architect Gijs Van Vaerenbergh.
Sam Vanacker Het onthaalpaviljoen bij de Duitse militaire begraafplaats in Hooglede, naar een ontwerp van architect Gijs Van Vaerenbergh.
Schepen van Openbare Werken Rik Vanwildemeersch (CD&V) haalt opgelucht adem. Meer dan een jaar na de vooropgestelde openingsdatum is het onthaalpaviljoen bij de Duitse militaire begraafplaats in Hooglede eindelijk gegoten.

Begin deze week werd de bekisting weggehaald, waardoor de betonstructuur van architect Gijs Van Vaerenbergh zichtbaar werd.


Het voorlopige resultaat is best indrukwekkend. Een grote, spierwitte blok met daarin tientallen in elkaar overlopende boogstructuren die samen een fijn uitgekiend gewelf vormen. Problemen bij het maken van de 'moule' voor dat plafond waren zoals bekend de reden van de enorme vertraging. Hoogleedse oppositiepartij N-VA trakteerde een kleine twee weken geleden bij wijze van grap nog de voltallige gemeenteraad op een glas cava, om de verjaardag van de geplande opening van het paviljoen te vieren.

Opening in december

Op dit moment is de aannemer nog volop bezig met het polijsten van het beton, waarna er nog vloerverlichting geïnstalleerd moet worden en het 'gebroken land' rondom het paviljoen nog verder aangelegd dient te worden.


"Het paviljoen kan waarschijnlijk in de loop van december geopend worden", vertelt de schepen.


"Begin volgend jaar gebeurt de verdere grondafwerking, zoals het inzaaien van bloemen en beplanting."


(SVR)