Dé brandweerfamilie van Vlaanderen

'IEDEREEN BEROEMD' TOONT HOE VUUR BLUSSEN BIJ CASTELEYNS IN HET BLOED ZIT

Dave, Louis, opa Paul, Gilles en Emmeline Casteleyn met hun 'brandweercollectie'.
Sam Vanacker Dave, Louis, opa Paul, Gilles en Emmeline Casteleyn met hun 'brandweercollectie'.
De familie Casteleyn moet wel dé brandweerfamilie van Vlaanderen zijn. Maar liefst veertien familieleden zijn bij de brandweer. In het één-programma 'Iedereen Beroemd' is sinds kort hun wel en wee te volgen. "Tijdens familiefeesten gokken we wie er het eerst opgeroepen zal worden", lacht Emmeline Casteleyn uit Hooglede.

Bij de Casteleyns brandt de liefde voor de brandweer al vier generaties lang onafgebroken. Overgrootvader Georges gaf de stiel door aan zonen Paul, Geert, Dirk en Mark. Ook hun kinderen zijn inmiddels aan de slag bij de brandweer of zitten op z'n minst bij de jeugdbrandweer. "Er moet iets in ons bloed zitten", verwoordt de dochter van Hoogleeds brandweersergeant Paul Casteleyn het. Emmeline (31) is de enige brandweervrouw in de familie, is sergeant-majoor in Hooglede en daarmee de overste van brandweerman en partner Dave. Samen zijn ze de ouders van Louis (6) en Gilles (3). U mag twee keer raden wat die jongetjes willen worden als ze groot zijn.

Emmeline Casteleyn was ook al het gezicht van de aanwervingscampagne van de brandweer.
Sam Vanacker Emmeline Casteleyn was ook al het gezicht van de aanwervingscampagne van de brandweer.

Brandweerspeelgoed

Allebei de kinderen hebben een flink arsenaal brandweerspeelgoed staan. En dat begon al vroeg. "Bij de geboorte van Louis heeft zijn peter (broer Miguel, die bij de Torhoutse brandweer zit, red.) ons een pracht van een brandweergocart cadeau gedaan", zegt Emmeline, die in haar kindertijd ook al liever met de brandweerautootjes van haar broer speelde dan met de poppen. "Ik mocht er eigenlijk niet aankomen van Miguel, maar achter zijn rug deed ik dat toch. Al heeft me dat wel een onthoofde barbie opgeleverd. Van zodra ik kon fietsen, reed ik na een oproep achter papa aan naar het arsenaal (dat op een steenworp van haar ouderlijk huis ligt, red.), in de hoop om nog net op tijd de brandweerwagens te zien vertrekken. Daar is het begonnen. Sindsdien houdt mijn vader me op de hoogte van alles wat reilt en zeilt bij de brandweer. Zo ben ik zelfs het gezicht geworden van de aanwervingscampagne in onze zone."


Emmeline werkt in het dagelijks leven als cipier in de gevangenis van Gent, terwijl Dave trainingsmanager is bij de Antwerpse ambulanciers. "Ik weet nog dat mijn vader me op het hart drukte dat ik 'maar beter kon zorgen dat ik met een brandweerman trouwde'. We zijn nog niet getrouwd, maar Dave heeft dat criterium alvast gehaald. Ik leerde hem kennen in de gevangenis, waar hij cipiers-in-opleiding les kwam geven. De kinderen zijn de oproepen intussen goed gewend. Van zodra het prijs is, staan ze klaar om eventjes naar de buren te gaan, al gebeurt het zelden dat zowel Dave als ik tegelijk van dienst zijn."


In die gevallen moet Dave de commando's van Emmeline opvolgen. "Ik geef zonder aarzelen toe dat Emmeline een betere brandweerman is dan ik", zegt Dave. "Voor haar het vuur, voor mij liever de medische kant. En met commando's opvolgen heb ik geen probleem. Thuis is het voor een man niet anders, toch?"

Louis (nu zes) kreeg bij z'n geboorte al een brandweerauto cadeau van nonkel Miguel, die ook brandweerman is.
Sam Vanacker Louis (nu zes) kreeg bij z'n geboorte al een brandweerauto cadeau van nonkel Miguel, die ook brandweerman is.

Brand tijdens verlof

Het koppel is pas terug van vakantie en Emmeline vloekt als ze hoort dat er een brand was tijdens haar verlof. "We zijn potver tien dagen op een jaar weg en dan mis je jammer genoeg een brand", klinkt het gefrustreerd. "En het is niet dat er zoveel branden zijn in Hooglede. Versta me niet verkeerd, dat is goed, maar als er eentje is, dan moet ik daar gewoon bij zijn."


Ze wil niets liever dan beroepsbrandweervrouw worden. "Vorig jaar heb ik mijn examen gedaan. Op driehonderd kandidaten ben ik toen 24ste geworden. Nu is het een kwestie van mijn beurt afwachten."


Vanavond zendt 'Iedereen Beroemd' opnames uit van in de kazerne in Hooglede.

In 'Iedereen Beroemd' was woensdag te zien hoe de kleine Gilles Noiron (3) spontaan een fantasiebrandje blust, met wat assistentie van mama Emmeline.
Sam Vanacker In 'Iedereen Beroemd' was woensdag te zien hoe de kleine Gilles Noiron (3) spontaan een fantasiebrandje blust, met wat assistentie van mama Emmeline.