"Het einde van een tijdperk"

UITBATERS LA PALMA VERHUIZEN EN LATEN FEESTZAAL OVER

La Palma heeft betere tijden gekend.
Foto SVR La Palma heeft betere tijden gekend.
Het hing al een tijdje in de lucht, maar nu is het officieel. Gerda en haar zonen stoppen met de uitbating van La Palma en concentreren zich volledig op doordeweekse feestnamiddagen in de Thierbrau, iets verder in Torhout. Nederlandse investeerders zouden La Palma overnemen en uitbaten op zaterdagavond.

De 'Palmadagen', druk bezochte doordeweekse feestnamiddagen met optredens, werden sinds half maart met mondjesmaat verhuisd naar de vroegere Thierbrau, waar ook discotheek Place2party is gevestigd. Tot voor kort stond Gerda Eeckhout, die aan het roer staat sinds 2011, echter nog altid in voor de dansavonden op zaterdag in La Palma. Maar dat verhaal stopt nu.

Investeringen

Uitbaatster Gerda was gisteren moeilijk bereikbaar, maar online laat ze weten dat "de reden die aan de basis van de beslissing ligt vooral de toestand van het gebouw is. Zo zijn de toiletten en de keuken verouderd. Het zou aanzienlijke investeringen vergen om alles te moderniseren, terwijl we een paar kilometer verder een pracht van een locatie hebben. Daarom beginnen we nu aan een nieuw hoofdstuk."


Volgens zoon Björn speelden ook de hardnekkige geruchten - als zou brouwerij Leroy het gebouw willen verkopen - een rol. "Volgens de eigenaar is daar niets van aan, maar als je tegen een zware investering aankijkt, speelt zo'n risico toch mee. Het afscheid viel mama zwaar, maar het was de enige juiste beslissing."


Volgens zijn broer Lorenzo werd de Thierbrau ondertussen al helemaal aangepast aan het oudere publiek. "De vloer is verhoogd en overal werden trappen weggewerkt en vervangen door hellende vlakken, waardoor de veiligheid stukken hoger is dan het in La Palma ooit geweest is."

Geen concurrentie

Burgemeester Rita Demaré (CD&V) herinnert zich nog dat er een uitgebreide controle van het gebouw is gebeurd toen Gerda Eeckhaut Marc Desender opvolgde. "Ik was nog geen burgemeester, maar ik weet nog dat de toiletten vernieuwd werden, dat er een terras bij kwam en dat de gordijnen vervangen werden. Qua brandveiligheid is alles nog in orde. Maar wat de praktische kant van de zaak betreft - denk aan energiezuinigheid of toegankelijkheid - is er uiteraard wel nog wat werk aan de winkel."


De Nederlandse investeerders die straks La Palma zouden uitbaten op zaterdagavond krijgen we voorlopig niet te pakken. Wanneer ze starten en welke investeringen ze plannen, is niet duidelijk. Volgens Björn zullen schlagermuziek en ambianceoptredens sowieso de orde van de dag uitmaken. "Het doelpubliek zal deels hetzelfde zijn, maar aangezien wij niet open zijn in de weekends is van concurrentie geen sprake."