Honderden kinderen maandag de straat op met één doel: centjes, gadgets en snoepjes voor een heel jaar

ton wiggenraad
Ze smeren hun kelen, leggen hun warme kleren en schoenen al klaar en halen de zingzak van onder het stof. Het doel? Centjes en snoep verzamelen. Ook in de Kempen leeft het nieuwjaarszingen op 31 december nog altijd, en bijna overal zetten gemeentebesturen en verenigingen zich mee in om er een leuke en vooral veilige voormiddag van te maken. Een overzicht van wat er te gebeuren staat.

WESTERLO

De jeugdraad en KWB Westerlo trakteren de kindjes op warme chocolademelk en pannenkoeken, en dat op de Grote Markt. Bij KWB Heultje in de Schoolstraat wordt er van 9 tot 13 uur ook getrakteerd op ‘boke spek’ en chocomelk.

GEEL/LAAKDAL/MEERHOUT/BALEN/RETIE

De stad Geel en erfgoedcel k.ERF hebben een hippe zingzak uitgedeeld, speciaal ontworpen met hippe Zing-ze-mannetjes erop. Er worden zo’n honderd exemplaren gratis uitgedeeld. Het gaat om een stoffen en herbruikbare zak, met daarin enkele leuke erfgoedopdrachtjes en alvast wat lekkers. Het ontwerp van de zingzakken kadert in een regionaal project rond bedelzangtradities. Alle info hierover vind je op de website www.zing-ze.be.

HERSELT

De gemeente heeft via het onthaal van het gemeentehuis of vrijetijdsdiensten in VTC de Mixx affiches laten verspreiden. Ook op de parking van Conquest staat er heel wat te gebeuren. “Wij gaan op oudejaar vanaf 9 uur ’s ochtends de nieuwjaarszangers belonen met een warme choco en voor de ouders eventueel iets anders.”

OLEN

De gemeente heeft affiches verspreid die iedereen zichtbaar kan ophangen. Zo weten de kinderen waar ze welkom zijn.

HOOGSTRATEN

Het stadsbestuur steunt de traditionele rondgang van de kinderen om de mensen een gezond en gelukkig nieuwjaar te wensen op 31 december. De kinderen kunnen ook terecht op verschillende locaties in de stad voor een geschenkje. Dat kan aan het stadhuis en in de bibliotheken in alle deeldorpen. Ook bij alle handelszaken zijn de kinderen welkom.

HERENTHOUT

De kinderen trekken vanaf 9 uur van deur tot deur, en ook aan het gemeentehuis zijn de zangertjes welkom. De gemeente trakteert er op een tas warme chocomelk, of koffie voor de ouders. Bovendien krijgt elk kind dat een mooi liedje zingt, een leuk cadeautje. Kempens Karakter wil graag de oergezellige traditie van het nieuwjaarszingen in ere houden. Via de scholen verdeelden ze zangzakjes onder de 4-jarigen en gaven ze affiches aan alle schoolgaande kinderen. Hetzelfde geldt voor Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Hulshout, Lille, Olen en Vorselaar.

BEERSE

Verschillende verenigingen stellen in Vlimmeren en in het centrum van Beerse kraampjes op, waar de zangertjes en hun ouders terechtkunnen voor een versnapering tussen het zingen door.

VOSSELAAR

Het Gemeentelijk Feestcomité verwent alle zangertjes met lekkers. Afspraak tussen 8.30 uur en 12 uur aan het gemeentehuis.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.