Perzik, met een toets van amandel en abrikoos

DIRK VANDEN EYNDE HEEFT ENIGE BOOM VAN UNIEKE VRUCHT IN ONS LAND

Dirk met een lading van zijn Salwayperziken.
Vertommen Dirk met een lading van zijn Salwayperziken.
Dirk Vanden Eynde (69) uit Nieuwrode, voormalig tuinman van deze krant en tegenwoordig dé perzikenkenner van ons land, heeft een unieke perzik gekweekt. Het gaat om de Salwayperzik, die opvallend genoeg een nasmaak van abrikoos en amandel heeft. Dat is ook Bistro Ter Bogaerde in Aarschot niet ontgaan, waar de perziken van Dirk intussen deel uitmaken van de gerechten.

De Salwayperzik is uniek voor ons land omdat de vrucht van begin tot eind oktober rijp is, waar 'normale' perziken slechts tot eind september goed zijn voor consumptie. "Ik hou me bezig met het zoeken naar oude, en intussen zo goed als verdwenen fruitsoorten", legt Dirk uit. "Ik ben nu ook al zo'n twintig jaar bezig met onderzoek naar perziken in de regio, met de steun van de Nationale Boomgaardenstichting. Zo'n acht à negen jaar geleden ontdekte ik dat er in Frankrijk nog altijd een zogenaamde Salwayperzik groeide, en daarop ben ik die hier bij ons beginnen kweken. Tot op heden heb ik de enige perzikenboom van deze soort in heel België."


De Salwayperzik blijkt ook genetisch superieur te zijn - de Rolls Royce van zijn soort, zeg maar. "De Engelse kolonel Salway uit Sussex kreeg in 1844 de perzikpit van wat we nu als de Salwayperzik kennen van een bevriende legermakker uit Italië", weet Dirk. "Eigenlijk is de perzik genetisch beter dan haar soortgenoten. Ze is zo uniek omdat ze laatbloeiend is. Daar waar een 'normale' perzik slechts tot september goed is, rijpt de Salwayperzik van begin tot en met eind oktober. Het is dus de 'laatst rijpende' perzik. Ze wordt ook naar Amerika verscheept, waar je de vrucht dus wel vaker kan vinden. Maar in Europa - en zelfs in Frankrijk - vind je de Salway slechts sporadisch."


Maar hoe komt het eigenlijk dat de Salwayperzik later bloeit dan andere soorten. "Enerzijds heb je die betere genen, maar de opwarming van de aarde zal daar ook een rol in spelen", klinkt het. "Het is merkelijk warmer dan een tiental jaar geleden, en één van de gevolgen van die opwarming is dan ook dat deze perzik langer kan bloeien."

Op de menukaart

De Salway is middelgroot tot groot, en heeft een oranje-rode kleur. Het vruchtvlees is okerkleurig, en rond de pit kan je rode strepen zien. Laat je de schil zitten, dan smaakt de perzik een beetje naar abrikoos, met een licht bittere toets van amandelen. Een behoorlijk uitzonderlijk smaakpalet voor een perzik, dus. En dat is ook Bistro Ter Bogaerde aan de Diestsesteenweg in Aarschot niet ontgaan. "Zij gebruiken de Salwayperzik in verschillende van hun menu's", aldus Dirk. "En ik moet zeggen: daar ben ik wel fier op. Het is absoluut niet mijn bedoeling om de Salwayperzik op grote schaal te verkopen, maar ik wil de vrucht wel graag verdelen in de gespecialiseerde sectoren."