Gemeente haalt Wereldvredesvlam binnen

VLAM KRIJGT IDYLLISCHE LOCATIE IN SPECIAAL KUNSTWERK

Kunstenaar Daan Theys (rechts) en inwoner Jozef Vuerinckx, voorzitter van de werkgroep, bij het kunstwerk.
Foto Vertommen Kunstenaar Daan Theys (rechts) en inwoner Jozef Vuerinckx, voorzitter van de werkgroep, bij het kunstwerk.
De gemeente Holsbeek mag als eerste in Vlaams-Brabant de Wereldvredesvlam verwelkomen. Holsbeek onderscheidt zich namelijk van andere gastgemeentes in de wereld door er een heus kunstwerk met een hoogte van 3,6 meter aan te wijden op een plek waar je de drie deelgemeentes ziet samensmelten.

Het gemeentebestuur en de oud-strijdersvereniging van Sint-Pieters-Rode zijn terecht fier dat ze als eerste in Vlaams-Brabant de Wereldvredesvlam mogen onthalen. "Eindelijk!", glundert inwoner Jozef Vuerinckx, die als voorzitter van de werkgroep samen met onder meer Joeri Minnen van de oud-strijdersvereniging goede contacten heeft met de Nederlandse gemeente Cadzand waar de Wereldvredesvlam sinds 2004 brandt. "In principe was het de bedoeling om de vlam al vorig jaar naar Holsbeek te halen naar aanleiding van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, maar omdat we er ook een kunstwerk voor wilden maken en we te laat waren met de bouwvergunning aan te vragen, moesten we het een jaartje uitstellen. Bovendien was het lang zoeken naar een geschikte locatie, want we wilden dat de vlam zowel voor de inwoners als de lokale scholieren gemakkelijk bereikbaar zou zijn. Holsbeek zal alvast wereldberoemd worden (lacht)."


De locatie waar het kunstwerk en de Wereldvredesvlam voor altijd een plaatsje zullen krijgen, is dus zeker niet toevallig gekozen. Het is een idyllisch plekje geworden in deelgemeente Sint-Pieters-Rode, op een stukje grond langs de Langestraat ter hoogte van de Houwaartsebaan waar alle voorbijgangers op een prachtig panoramisch zicht worden getrakteerd.

Strategische locatie

"Het monument, dat een hoogte zal bereiken van 3,6 meter, zal daardoor prachtig afsteken tegen de landelijke achtergrond. Het is meteen een garantie voor het overbrengen van de wereldvrede-boodschap en bovendien is de plaats strategisch zo gekozen dat het zal te zien vanaf de openbare weg", weet kunstenaar Daan Theys, die van beroep eigenlijk glasblazer is. "Het is alvast een monnikkenwerkje om het kunstwerk klaar te krijgen. Het geraamte bekleed ik met niet minder dan 1.900 stalen plaatjes, die zoals de schubben van een gordeldier over elkaar geplaatst worden. Het kunstwerk heeft als werktitel 'monument for a dove' gekregen, want bovenop zal er ook nog een duif komen. Onder de boog bevinden zich dan weer twee banken en een kogelvormige zuil waarin de vlam een plaats krijgt, zodat je als het ware als rond een kampvuur bij de vlam kan gaan zitten. De ijzerzandsteenkleur is dan weer een knipoog naar onze regio."


In 1999 ontstaken enkele vredesactivisten op elk continent een vredesvlam. Die werden samengebracht in Wales en van daaruit ging men de vlam verspreiden over verschillende landen. Een oude Navajo-legende vertelt zelfs dat op het moment dat de zeven vlammen uit alle windstreken worden verenigd in één vlam, een tijdperk van vrede zal aanbreken.

Herdenkingsproject

"Het is dan ook ons doel om onze inwoners te inspireren en te laten ervaren dat elk individu een belangrijke rol kan spelen in het bereiken van vrede op elk niveau", aldus ex-schepen en lid van de vzw Ann Spaepen. "Daarom zullen ook onze scholen mee aan de basis staan. Tijdens de vredesweek zullen ze hierover alvast een uitgebreid lessenpakket te verwerken krijgen. Onze scholen zullen bovendien een herdenkingsproject uitwerken ter nagedachtenis van alle gesneuvelden uit België."


De Wereldvredesvlam zal op zaterdag 3 oktober officieel ingehuldigd worden. De dagen voordien komt onder meer oud- minister en CD&V-senator Steven Vanackere spreken over vrede in de politiek en op vrijdag 2 oktober vindt er een concert van Johan Verminnen plaats in de kerk van Sint-Pieters-Rode.