CD&V en CDH smelten na jaren weer samen

CD&V en CDH (Christen Democraten Hoeselt, dat zich van de CD&V afscheurde) gaan fuseren. Vandaag hebben ze samen 8 zetels tegenover 13 voor de huidige meerderheid van Open Vld en NV-A-Nieuw. Tegen de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 stappen ze als 'CD&V Hoeselt' naar de kiezer.

De voorzitters van beide partijen hebben in de luwte gesprekken gevoerd om te polsen of een fusie mogelijk was. "We trekken een streep onder het verleden", weet Gerad Van Rens (69), voorzitter van CDH. "Beide partijen hebben exact hetzelfde programma. Waarom dan nog langer elkaar bestrijden? De kiezer is niet gebaat met verdeeldheid. We vegen de spons over het verleden", aldus Van Rens. Hij komt uit Maastricht en kwam vijf jaar geleden in Hoeselt wonen. "Het heeft me altijd verbaasd dat er hier twee christelijke partijen met hetzelfde programma waren. Kennelijk konden een aantal mensen van beide partijen niet door één deur." Ook voorzitter van CD&V in Hoeselt Gust Keteslegers is tevreden. "We hebben het gezond verstand laten spreken", zegt hij. "Ter plaatste blijven trappelen heeft geen zin. Bovendien gingen beide partijen achteruit wat betreft zetels in de gemeenteraad. Wel, dat willen we ombuigen."

BEST

CD&V en CDH hebben ook een lijn uitgeworpen naar BEST (fusie van CD&V en VCD of Vlaamse Christen Democraten). "Ze vragen bedenktijd. Op het eind van de maand weten we of ze mee in het nieuwe verhaal van CD&V Hoeselt stappen", laten Van Rens en Ketelslegers weten. (LXB)