"Uren werk aan één pen, maar zalige hobby"

KORPSCHEF BILZEN-HOESELT-RIEMST DRAAIT ZIJN EIGEN 'SCHRIJFSTOKKEN'

De korpschef maakt balpennen in hout en acrylaat dat hij zelf aankoopt. "Handgemaakte pennen kosten al snel veel geld, maar de mijne maak ik al voor amper 12 euro."
Mine Dalemans De korpschef maakt balpennen in hout en acrylaat dat hij zelf aankoopt. "Handgemaakte pennen kosten al snel veel geld, maar de mijne maak ik al voor amper 12 euro."
Korpschef Dirk Claes (51) heeft sinds enkele maanden een wel zeer speciale passie. De Bilzenaar draait zélf unieke pennen gemaakt van hout of acrylaat. "Ik schrijf er ook mee in mijn dagboek. Het geeft me rust", klinkt het.

Vergeet Waterman en Parker. Korpschef Dirk Claes draait zijn vul- en balpennen zelf. "Het is een passie die ik nog maar begin dit jaar heb ontdekt", legt Claes uit. "Schrijven heb ik altijd mooi gevonden. Ik probeerde altijd kwaliteitspennen of vulpennen te gebruiken, maar toen ik op YouTube een filmpje zag over het draaien van pennen, wilde ik het graag zélf proberen. Ik kocht een goedkoop draaibankje, bestelde het nodige materiaal en ging aan de slag."

Mine Dalemans

Verschillende houtsoorten

Meestal werkt Claes met hout, maar het kan ook met acrylaat. In een afgemeten stuk hout boort hij een gaatje, waarna hij het op zijn draaimachine bevestigt. Daarna is het een kwestie van een mooi model uit het hout te draaien. "Sommigen verkiezen een dikkere maat, anderen net zo dun mogelijk aan de toppen van de vingers. Ik werkte al met het hout van een kerselaar, notenboom, zelfs olijfbomen uit Italië of de tropische houtsoort cocobolo uit Afrika. Als het model naar wens is, volgt het schuurproces om het uiteindelijk te vernissen en te polijsten. Een heel aantal uren werk voor één pen, maar ik vind het een zalige hobby." Handgemaakte pennen kosten al snel meer dan honderd euro, afhankelijk van merk. "Maar gezien ik alleen de onderdelen, het hout en acrylaat aankoop en de bewerking en montage zelf doe, kom ik nooit op meer dan 12 euro per pen uit."


Sinds de lente van 2017 draaide Claes al zeker zeventig pennen, stuk voor stuk met de hand gemaakt in zijn atelier. "Voorlopig draaide ik ze vooral voor mijn partner, familie en enkele naaste collega's op het werk en zij zijn alvast enthousiast. Het leuke is dat er soms ook een verhaal achter zo'n pen zit. Zo verhuisde één van mijn collega's recent naar een nieuwe woning. Ik kreeg de restjes van de eiken trap die ze plaatsten. Ik heb voor haar dus een pennen gemaakt van het hout van hun eigen trap."

Schrijven op papier

Als korpschef van de politiezone Bilzen-Hoeselt-Riemst heeft de man een drukke job waar ook heel wat papierwerk bij komt kijken. Hij holt geregeld van de ene vergadering naar de ander, en de computer is dan haast niet weg te werken. Toch probeert hij naar eigen zeggen zoveel mogelijk te schrijven en niet zomaar met een reclamestylo, maar met zijn zelfgedraaide 'Claes-pen'. "Jongeren schrijven vandaag nog bitter weinig. Meestal gaat digitaal via de smartphone of de laptop, maar de pen wordt slechts nog af en toe op school gebruikt. Doorheen de jaren ben ik gaan inzien dat schrijven mij net rust geeft. Alle dagen neem ik mijn eigen notities en dat doe ik nog steeds met de hand, netjes neergeschreven. Hetzelfde met mijn agenda, die is en blijft van papier. Het leuke is dat ik ook reisverslagen maak. Elke avond schrijf ik dan een halve pagina over wat we die dag gedaan hebben. Er zijn mensen die mij soms na tien jaar nog vragen of ze mijn reisverslag van een bepaalde vakantie eens mogen lezen, omdat ze naar dezelfde bestemming willen reizen." Sinds twee jaar bezit de korpschef ook een dagboek dat hij op zijn nachtkastje heeft liggen. "De dag kort overlopen, enkele anekdotes noteren, meer moet dat niet zijn. Je neemt er je tijd voor, je maakt je hoofd even leeg en je komt tot rust. Ik kan het iedereen aanraden."