"Jammer van die 20 miljoen euro"

536 HANDTEKENINGEN TE WEINIG VOOR REFERENDUM OVER FUSIE

Fons Capiot, met een pamflet pro fusie van Bilzen en Hoeselt.
Foto Borgerhoff Fons Capiot, met een pamflet pro fusie van Bilzen en Hoeselt.
Er komt dan toch geen volksraadpleging waarbij zo'n 7.000 Hoeselaren van 16 jaar en ouder zich hadden kunnen uitspreken over een fusie van hun gemeente met buur Bilzen. Fons Capiot (CDH), oud- burgemeester, voorzitter van de gemeenteraad én voorstander van een fusie, en ook CD&V stoppen met het inzamelen van handtekeningen.

Ze moesten 2.000 handtekeningen bij elkaar krijgen. "We hebben er 1.464, het zijn er 536 te weinig voor een referendum", laat Capiot weten.


"Nochtans is de actie goed verlopen, de eerste maanden kwamen er zo'n 800 handtekeningen binnen. En nadien nog een 600. Daarna viel het jammer genoeg stil", vervolgt Capiot. Zelf wil hij niet weten van een nederlaag. "Oké, de 2000 handtekeningen zijn niet gehaald, maar ons resultaat is zeker niet slecht."

Schepen van Sport Yves Croux (Open Vld).
Mine Dalemans Schepen van Sport Yves Croux (Open Vld).

Geen binnenpretjes

Bij Open VLD, die met de NV-A Hoeselt bestuurt, spreekt men van een kleine overwinning. "Binnenpretjes heb ik niet", aldus Yves Croux (Open VLD), schepen van Sport. "In de politiek vecht iedereen voor zijn idealen, en daar heb ik respect voor. Nu hebben we één veldslag, maar daarom nog niet de oorlog gewonnen." Volgens hem bevestigt het stopzetten van de handtekeningactie wat hij en z'n partij altijd hebben gedacht. "2000 handtekeningen zouden er niet gehaald worden. Het toont nogmaals aan dat er geen draagvlak is voor een fusie. Het is nog niet het einde van het verhaal van de fusie. De bal ligt nu in het kamp van de hogere overheden. Zij komen na de verkiezingen misschien met een voostel waardoor gemeenten alsnog overstag gaan om te fusioneren", aldus de schepen.

Overheidsgeld

Ook Capiot ziet in het niet halen van de handtekeningen geen signaal voor het afzien van een fusie. "Ik ben er nagenoeg zeker van dat tegen 2024 gemeenten verplicht zullen worden om over te gaan tot een fusie", stelt hij. "Ik heb m'n nek uitgestoken. Dat we nu de actie stoppen, komt mede door burgemeester Raskin, die publiekelijk liet weten dat hij elke ondertekenaar naar het gemeentehuis zou roepen om hun handtekening persoonlijk te verifiëren. Dat heeft veel mensen doen afhaken. Jammer dat zo 20 miljoen euro (het bedrag dat de nieuwe gemeente van de Vlaamse overheid zou krijgen bij een fusie, nvdr.) misgelopen wordt", besluit Capiot. Burgemeester Raskin was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.