Tim (18) eerste Belgische lacrossespeler in VS

HOEILANDER VERDEDIGT VANAF AUGUSTUS TEAM VAN UNIVERSITY OF MOUNT OLIVE

Tim De Ceuster, haast onherkenbaar in zijn lacrosse-uitrusting, vertrekt binnenkort naar de States.
Foto's Baert Tim De Ceuster, haast onherkenbaar in zijn lacrosse-uitrusting, vertrekt binnenkort naar de States.
Amper 18 is hij, maar nu al staat Tim De Ceuster voor dé uitdaging van zijn leven. De Hoeilander is de eerste Belg ooit die lacrosse mag spelen bij een universiteitsteam in de Verenigde Staten. Vanaf augustus verdedigt hij de kleuren van de universiteit van Mount Olive in North Carolina. "Hiervan heb ik jarenlang gedroomd", aldus De Ceuster.

In ons land is lacrosse nog aan een opmars bezig, maar in de Verenigde Staten is het één van de populairste sporten. Zowat twintig jaar geleden kwam de sport vanuit Canada overgewaaid naar ons land en ondertussen beschikken we al over een nationaal team en twaalf mannenploegen. De 18-jarige Tim De Ceuster maakte er acht jaar geleden voor het eerst kennis mee. "Mijn leraar in het vierde leerjaar in de International School of Brussels was een grote fan van de sport", herinnert hij zich. "Hij toonde regelmatig filmpjes in de klas en bracht zelfs zijn lacrossemateriaal mee naar school. Toen al leek het me een boeiende sport. In het zesde leerjaar liet mijn vader me kiezen tussen het rugby- of het lacrosseteam van de school. Uiteindelijk koos ik dus lacrosse."

Baert Marc

Showcase

Al snel besloot Tim om niet alleen voor het schoolteam te spelen, maar zich ook aan te sluiten bij de lacrosseclub van Eigenbrakel. Op zijn vijftiende kreeg hij voor het eerst een plekje bij de Red Rhinos, de nationale ploeg. "Een Amerikaanse coach zag me aan de slag in de interland tegen Israël en vond dat ik me moest meten met lacrossespelers in de Verenigde Staten", vertelt Tim. "Op mijn zestiende trok ik dan ook op zijn aanraden naar een 'showcase' in de States. Uit de 400 deelnemers werd ik samen met een veertigtal anderen geselecteerd voor het all star team. Op de tribunes zaten scouts van universiteitsteams en ik kreeg een twintigtal aanbiedingen. Maar gezien ik te jong was en mezelf te klein achtte, besloot ik daar niet op in te gaan."


Afgelopen zomer trok de Hoeilander toch terug naar de States en opnieuw werd hij tijdens de showcase geselecteerd voor het team met de veertig beste spelers. "En alweer stroomden de aanbiedingen binnen", klinkt het. "Na een goed gesprek met mijn ouders besloot ik mijn droom om voor de NCAA (de Amerikaanse universiteitscompetitie, red.) te spelen toch waar te maken. Het was een hele eer om door zoveel universiteiten gevraagd te worden. Ik tekende enkele weken geleden dan ook een contract met de University of Mount Olive, waar ik vanaf augustus de opleiding tot kinesist zal volgen. Financieel gezien was dat de beste keuze, want de universiteit betaalt mijn studies omdat ik in het lacrosseteam zal spelen."

Anderen inspireren

En dus zal de Hoeilander vanaf augustus vier jaar lang in de VS vertoeven. "Spannend, want hier droom ik al lang van. Het niveau is er bijzonder hoog, dus ik kijk er enorm naar uit. Wat ik na die vier jaar ga doen? Ofwel keer ik terug naar België ofwel probeer ik coach van een universiteitsteam te worden. Ik hoop vooral dat ik met mijn verhuis naar de States andere talentvolle Belgen kan inspireren om in mijn voetsporen te treden, want ook ons land heeft veel lacrossepotentieel."