Interrand lanceert roze vuilniszak

Inwoners van Hoeilaart, Overijse en Tervuren kunnen vanaf volgende maand harde en zachte plastic in de roze zak kwijt. Met die zak wil afvalintercommunale Interrand de CO2-uitstoot met 12 procent verminderen.

Interrand voert vanaf 1 januari enkele aanpassingen in het afvalstoffenbeleid in de gemeentes door. Zo zullen restafvalzakken voortaan per rol van tien in plaats van twintig zakken verkocht worden. Daarnaast biedt Interrand een derde formaat van de gft-zak aan. Maar de meest opvallende wijziging is de introductie van de roze zak. Daarmee worden zachte en kleine harde plastics apart ingezameld. Door die plastics uit de huisvuilzak te laten, stoten we gemiddeld twaalf procent minder CO2 uit, vermits men die fractie recycleert. Men maakt er onder meer tuinmeubilair en materialen van om in het verkeer te gebruiken. Daardoor wordt minder restafval verbrand.


"We willen de mensen ook nog meer bewust met afval laten omgaan", zegt Mark Van Roy, voorzitter van Interrand. "Door de zachte en kleine harde plastics in de roze zak naar het recyclagepark te brengen, bespaart een doorsnee gezin ettelijke euro's op de afvalfactuur uit. Meer dan de helft van de inhoud van de restafvalzak bestaat uit zachte en harde plastics." De roze zak wordt voorlopig nog niet aan huis opgehaald. (RDK)