Herstelling scheuren Sint-Clemenskerk kost 50.000 euro

Door de werken aan het Gemeenteplein zouden er scheuren ontstaan zijn in de kerk.
Baert Marc Door de werken aan het Gemeenteplein zouden er scheuren ontstaan zijn in de kerk.
De herstelling van twee grote scheuren in de Sint-Clemenskerk kost om en bij de 50.000 euro. De kerkfabriek heeft de gemeente gevraagd om een financiële inspanning te leveren. Volgende week maandag beslist het schepencollege hoe het de kerkfabriek kan helpen. De kerk is ondertussen al een half jaar dicht.

Eind mei besliste de kerkfabriek plots om de Sint-Clemenskerk te sluiten. Door de werken aan het Gemeenteplein zouden enkele bestaande scheuren in de kerk groter geworden zijn, waardoor voor de stabiliteit van het gebouw gevreesd werd. Ondertussen zijn de werken aan het Gemeenteplein al enige tijd afgerond, maar toch is de kerk nog steeds dicht. De kerkfabriek wil namelijk eerst de twee grote scheuren in de boog in het midden van het gebouw herstellen. Maandagavond zaten de gemeente en de kerkfabriek rond de tafel om het verslag van het studiebureau te bekijken. "Daaruit blijkt dat de herstellingswerken om en bij de 50.000 euro zullen kosten", zegt schepen van Openbare Werken Marc Vanderlinden (Open Vld). "Zo moet de grote boog gestut worden. De kerkfabriek wilde weten op welke manier de gemeente haar duit in het zakje kan doen. Volgende week maandag zullen we binnen het schepencollege beslissen hoe we financieel tussen kunnen komen." Wanneer de werken dan uitgevoerd kunnen worden, is nog niet duidelijk. De herstelling zou drie weken in beslag nemen.


"Maar de vraag is of de andere scheuren in de kerk niet groter zullen worden door het stutten van de boog", aldus nog de schepen. "Uit onderzoek blijkt namelijk dat er zowat twintig scheuren in het gebouw zitten."


In afwachting van de heropening kunnen de parochianen nog steeds terecht in de kerk van Jezus-Eik. (RDK)