Gemeenteraad moet (tijdelijk) uitwijken voor verlamd raadslid

Verlamde Jo Portois verkozen, maar gemeentehuis niet rolstoeltoegankelijk

Jo Portois (36) kan met zijn rolstoel het gemeentehuis niet binnen. Nu hij bij CD&V verkozen is, moeten de gemeenteraden dus verhuizen.
Baert Marc Jo Portois (36) kan met zijn rolstoel het gemeentehuis niet binnen. Nu hij bij CD&V verkozen is, moeten de gemeenteraden dus verhuizen.
De maandelijkse gemeenteraad in Hoeilaart zal na Nieuwjaar niet langer in het gemeentehuis kunnen plaatsvinden. Aanleiding is het zitje dat Jo Portois (CD&V) in de gemeenteraad wist te bemachtigen. Jo is al twintig jaar verlamd en zit in een rolstoel, maar het gemeentehuis is niet rolstoeltoegankelijk. Hoogstwaarschijnlijk wordt uitgeweken naar het Felix Sohiecentrum.

Het was pas de eerste keer dat de 36-jarige Jo Portois zich kandidaat stelde voor de gemeenteraadsverkiezingen en ondanks zijn twaalfde plek op de lijst van CD&V is de onderwijzer erin geslaagd om 323 voorkeurstemmen te halen en zo de vijfde verkozene te worden bij de christendemocraten, die van vier naar vijf zetels gingen. Vanaf januari zal hij dus zetelen in de gemeenteraad van Hoeilaart. “Dat had ik op voorhand nooit durven dromen”, aldus Portois. “In de huidige legislatuur zit CD&V immers op de oppositiebanken en zelf stond ik slechts op de twaalfde plaats. Maar uiteraard kijk ik er enorm hard naar uit om in die gemeenteraad te zetelen.”

Sinds zestiende in rolstoel

Maar nu hij verkozen is, moet de gemeente wel op zoek naar een nieuwe locatie voor haar maandelijkse vergaderingen. Jo is immers al sinds zijn zestiende verlamd en zit sindsdien in een rolstoel. Aangezien het gemeentehuis niet rolstoeltoegankelijk is, kan hij er dus niet binnen. “Al twintig jaar ben ik gebonden aan mijn rolstoel. Op mijn zestiende sprong ik immers iets te enthousiast in het zwembad in onze tuin, waardoor ik met mijn hoofd op de bodem belandde. Daardoor ben ik helemaal verlamd. Het gemeentehuis kan ik bijgevolg niet binnen. De technische dienst heeft me inmiddels al gecontacteerd en er wordt aan een oplossing gewerkt.”

Huidig burgemeester Tim Vandenput (Open Vld), die zijn sjerp behoudt, zegt dat de gemeenteraad op korte termijn hoogstwaarschijnlijk zal uitwijken naar het Felix Sohiecentrum. “Daar is wel een lift. Op langere termijn zullen we bekijken of we ook in het gemeentehuis een lift kunnen installeren, zodat de gemeenteraden er in de toekomst opnieuw kunnen plaatsvinden.”

Aandachtspunt

Het zal dan ook niemand verbazen dat de ontoegankelijkheid van verschillende gebouwen in Hoeilaart één van de aandachtspunten van kersvers gemeenteraadslid Jo Portois is. “Eén en ander werd de voorbije jaren al verbeterd, maar er zijn toch nog heel wat zwarte punten in de gemeente. Als zelfs in het gemeentehuis al geen rolstoelpatiënten binnenkunnen…”

In Hoeilaart vinden andersvaliden duidelijk hun weg naar de politiek

Jo Portois (CD&V)

De CD&V’er is overigens niet de enige andersvalide in de toekomstige gemeenteraad. Met de 28-jarige Timothy Rowies (Pro Hoeilaart) heeft de druivengemeente na Nieuwjaar ook een doof gemeenteraadslid. Daardoor is de gemeente genoodzaakt om een tolk in te schakelen voor de gemeenteraadszittingen. “Er wordt vaak gezegd dat andersvaliden maar moeilijk hun weg naar de politiek vinden, maar in Hoeilaart zorgen we duidelijk voor een ommekeer”, besluit Portois.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Kai Van Nieuwenhove

    Harry, misschien betreft het puur de raadszaal en de back-office en stelde het probleem zich niet eerder?

  • Harry Vankrinkelen

    Nooit aan gedacht om het gemeentehuis aangankelijk te maken voor gehandicapten !!! en nu plots als er een gehandicapt gemeenteraadslid gekozen is zijn ze wakker geworden!!!! Goe bezig heren!