Texaan schrijft boek over Hoegaardse brouwersfamilie

Amerikaanse auteur Jeremy Banas gefascineerd door Pierre Celis en zijn bieren

Pierre Celis met zijn Celis White in de eerste brouwerij in de Vroentestraat.
Bollen Pierre Celis met zijn Celis White in de eerste brouwerij in de Vroentestraat.
Jeremy Banas uit Texas, auteur van verschillende boeken over bier, wil nu ook de geschiedenis uitschrijven van de Hoegaardse brouwer Pierre Celis. Het feit dat Pierre’s dochter Christine in 2017 een nieuwe Celis brouwerij heeft opgericht in Austin is daar niet vreemd aan. Pierre Celis, die in april 2011 op 86-jarige leeftijd overleed, is de vader van het Hoegaardse witbier, maar heeft ook heel wat andere bieren op de markt gebracht, waaronder Celis White en Celis Pale Bock.

Christine Celis, die samen met haar dochter Daytona de nieuwe Celis brouwerij heeft opgericht in Austin, is blij dat er in Amerika ook een boek over de ‘Celis legacy’ wordt geschreven. “Jeremy Banas is een bekende bierschrijver die verschillende boeken op de markt heeft gebracht hier in Texas. Hij is nu een boek aan het schrijven over het leven van mijn vader en Hoegaarden en is op zoek naar allerlei info. Hij zoekt daarom contact met verschillende auteurs uit Hoegaarden die mijn vader goed gekend hebben”, zegt Christine, die binnenkort weer een bezoek brengt aan haar moeder Juliette in Hoegaarden.

Daytona, Juliette en Christine, drie generaties Celis.
HCH Daytona, Juliette en Christine, drie generaties Celis.

Jeremy Banas is een schrijver uit San Antonio in Texas, die al verschillende boeken over bier heeft gepubliceerd. Hij komt dan ook uit een familie met een brouwtraditie. Hij is co-auteur van ‘San Antonio Beer: Alamo City History By The Pint’, verschenen in 2015 en auteur van ‘Pearl: A History Of San Antonio’s Iconic Beer’, verschenen in 2018. Maar hij is niet alleen auteur, maar heeft zelf al meegewerkt aan verschillende bierprojecten. Hij is trouwens medestichter en bestuurder van de ‘San Antonio Beer Week’ en bestuurslid van de ‘North American Guide of Beer Writers’. 

Jeremy Banas bij de voorstelling van een van zijn werken.
RV Jeremy Banas bij de voorstelling van een van zijn werken.

Droom

Jeremy wil nu het verhaal brengen van Hoegaardier Pierre Celis, die in 1965-1966 - toen de ene kleine brouwerij na de andere verdween en de pilsbieren negentig procent van het totale bierverbruik voor hun rekening namen - zijn eenmansbrouwerij oprichtte in de Vroentestraat in Hoegaarden en witbier ging brouwen. Deze oude brouwerij staat sinds 2016 trouwens in het museum van de nieuwe Celis Brewery in Texas. In 1979 verhuisde Celis zijn brouwerij naar de Stoopkensstraat in het voormalige Hougardia-gebouw, waar nu nog altijd de Hoegaardse witte gebrouwen wordt. 

Een hevige brand vernielde op 7 oktober 1985 een derde van brouwerij de Kluis, waardoor Pierre moest scheep gaan met Interbrew en zo zijn meerderheidsaandeel kwijt raakte. In 1989 kondigde Pierre aan dat hij met pensioen zou gaan en plannen had voor een brouwerij in Amerika. Die werd opgericht in Austin, maar werd tien jaar later verkocht door zijn toenmalige partner: brouwerijgigant Miller. Het was altijd Pierre's droom geweest om in Amerika weer een nieuwe brouwerij op te starten en uiteindelijk hebben zijn dochter Christine en kleindochter Daytona Camps die droom waargemaakt in Austin.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.