Reuzin Ermelindis getipt voor processie

GEMEENTE PAKT UIT MET VERNIEUWDE 215DE EDITIE

Het nieuwe processiecomité in de kapel aan het graf van Ermelindis.
Foto Christian Hennuy Het nieuwe processiecomité in de kapel aan het graf van Ermelindis.
Meldert maakt zich op voor Pinkstermaandag. Het dorp heeft een vernieuwd comité dat de processie rond het leven van de heilige Ermelindis in goede banen moet leiden. Zo'n 120 figuranten wandelen mee in de optocht en ook reuzin Ermelindis reist mogelijk vanuit het Nederlandse Moergestel af om erbij te zijn.

Het dorpje in de gemeente Hoegaarden heeft een Ermelindiskerk, -kapel, -zaal en straat en ook heel wat Meldertse vrouwen dragen de naam van de plaatselijke heilige.


De Merovingische prinses liep ooit weg uit Lovenjoel om zich in de buurt van Meldert aan God te wijden en niet te hoeven trouwen. Om haar te eren gaat er jaarlijks een processie uit op Pinkstermaandag. De gemeente Hoegaarden wil die, samen met de palmommegang, de processie van Hauthem, en die van Hoxem, promoten als immaterieel erfgoed.


Het vernieuwde processiecomité, onder leiding van Griet Ceuleers, haalt dan ook alles uit de kast om er een spetterende 215de editie van te maken. "Het leven van Ermelindis wordt door maar liefst 120 figuranten uitgebeeld. De jongste is twee, de oudste 72. Zo zie je maar dat de processie mensen verenigt, daar doen we het voor", zegt Ceuleers.


Met de financiële steun van de gemeente, kon er dit jaar meer aandacht geschonken worden aan een nieuw logo, een glasraam, banners en vlaggen.

Nederlandse delegatie

"En dan is er ook nog de reuzin uit Moergestel, die er hopelijk bij kan zijn. Ook daar wordt de Heilige Ermelindis vereerd. Er zal al zeker een Nederlandse delegatie aanwezig zijn op Pinkstermaandag, maar of de reuzin zelf komt, hangt ervan af of er in Moergestel voldoende vrijwilligers gevonden worden om mee te stappen in onze processie."


De optocht zou niets zijn zonder de kennis van Miel Haccour. Hij weet alles over de waterbron aan het graf van Ermelindis aan de kapel en de gebruiken daarrond.


"Elke Pinkstermaandag wordt dit water opnieuw gewijd. Het is goed voor de ogen, tegen koorts en lamheid", aldus Haccour. "De massale toeloop begon allemaal na de wonderbaarlijke genezing van Anna Van Oyenbrugge, dochter van de toenmalige heer van Meldert in 1607. Het kind was amper een jaar oud en doodziek. Ze had nog maar enkele uren te leven, maar genas dankzij een paar druppels water afkomstig uit deze bron."


Haccour put dit water na al die jaren nog steeds met plezier op.

Museum

Intussen zijn er ook geruchten uitgelekt over de toekomst van de Sint-Ermelindiskerk, dat naast de kapel staat.


"In ons kerkbeleidsplan hebben we voorgesteld om van een gedeelte van de kerk om te vormen tot museum." zegt Peter Haegeman van de kerkfabriek. "Daarnaast blijven er natuurlijk erediensten plaatsvinden. Voor kleinere diensten kunnen we ook terecht in de Sint-Ermelindiskapel", besluit Peter Haegeman. De processie vertrekt op maandag 5 juni na de misviering van 9.30 uur aan de Sint-Ermelindiskerk. Op 12 uur wordt de processie afgesloten.