Regen maakt vijver weer gezond

ZIEKE EENDEN GENEZEN EN VERTROKKEN NAAR GROTE GETE

Secretaris Jean Stienen en voorzitter Philippe Smets aan hun visvijver.
Foto Bollen Secretaris Jean Stienen en voorzitter Philippe Smets aan hun visvijver.
De Grand-Pont Vissers die op de Grote Gete vissen en op de daarnaast gelegen visvijver van de gemeente Hoegaarden, hebben mogelijk een geval van botulisme, een dodelijke ziekte voor eenden, gehad. "Maar dat is nu voorbij, er zijn zelfs geen eenden meer op onze vijver", zegt voorzitter Philippe Smets.

"Het probleem begon in de warme julimaand. Toen vonden we af en toe een dode eend. Begin augustus gingen we met een zieke eend naar de veearts. Na veel drinken kwam het beestje er weer bovenop. De dierenarts vermoedde dat het om botulisme ging. We hebben de provincie en de gemeente verwittigd, maar we hebben daar niets meer van gehoord", zegt Philippe Smets. Botulisme ontstaat als de zon lang op stilstaand, vuil water schijnt en kan ook gevaarlijk zijn voor de mens. Wie besmette vis of vlees eet, kan hevige diarree of verlamming krijgen, in het slechtste geval zelfs met de dood tot gevolg. "De bioloog van de visserijcommissie van de provincie is verwittigd, maar onze vijver is kerngezond. Alleen met een paar eenden waren er problemen in juli, maar waterhoentjes en futen hebben er geen last van gehad", stelt secretaris Jean Stienen gerust.


"Alleszins met de vissterfte op de Gete heeft dit niets te maken. Ik heb de indruk dat men probeert daar een oorzaak voor te vinden. Eerst kwam de vissterfte door de brandweer, nu door het botulisme, omdat er eendjes zitten op de Gete. Maar die eenden aan de Grote Molen hebben er blijkbaar geen last van gehad. En botulisme heeft geen enkele vat op vissen", aldus Philippe.

Forel uitgezet

Door de natte en kille augustusmaand zijn alle problemen op de vijver opgelost, maar ondertussen zijn ook alle eenden weg, richting Gete. De toestand op de Gete is ondertussen ook verbeterd want de provinciale visserijcommissie heeft nog zopas 25 kg forel op de Grote Gete uitgezet, ter hoogte van de Getelaan in Tienen.