Portretten Arthur Putzeys en echtgenote overhandigd

Tijdens de Regentiedag van de Confrérie der V Geslachten, vond in het gemeentehuis de onthulling plaats van geschilderde portretten van oud-burgemeester Arthur Putzeys en zijn echtgenote Valentine Vranckx. Prof. Dr.-emeritus J. Autenne, hun achterkleinzoon, schonk deze levensgrote schilderijen die nu werden onthuld.

De achterkleinkinderen van Arthur Putzeys bij zijn schilderij
HCH De achterkleinkinderen van Arthur Putzeys bij zijn schilderij

Omdat dit de dag voor de verkiezingen werd georganiseerd werden de honneurs waargenomen door gemeenteraadslid en voormalig schepen Godelieve Hardiquest, die zelf stopt met gemeentepolitiek. Alle andere bestuursleden waren op dat ogenblik bezig met de verkiezingskaravanen in het dorp. Godelieve Hardiquest schetste kort de levensloop van de belangrijke familie Putzeys, die in Hoegaarden toch drie burgemeesters en vijf notarissen telde. De eerste burgemeester na de Franse Revolutie was Trudo Hubert Putzeys die in 1795 maar zes maanden burgemeester was. Hij werd daarna vrederechter van het kanton Hoegaarden, waardoor alle leden van die familie de bijnaam ‘juge’ kregen. Louis Alexander Putzeys, de stichter van de harmonie ‘Les Mélomanes de la Grande Ghète’ in Hoegaarden, en eveneens grondlegger van de Hoegaardse suikerfabriek, was twee keer burgemeester in de tweede helft van de 19de eeuw. De derde burgemeester Arthur Putzeys is nog gekend omdat hij zijn naam gaf aan een straat in Hoegaarden. Hij was burgemeester vanaf 1896 tot 1906 bij zijn overlijden. Hij was gehuwd met Valentine Vranckx uit Kumtich, die ook op een schilderij vereeuwigd is. Maurice Dodion, historicus van de Vijf Geslachten: “Omdat de familie Arthur Putzeys niet wilde scheiden van zijn echtgenote, is ook dit portret geschonken. In de familie waren drie notarissen Putzeys en ook twee notarissen Heuninckx in dezelfde familie. De familie liet in de E. Ourystraat nog de ‘Villa des Roses’ bouwen. “ De plechtigheid in het gemeentehuis vond plaats in aanwezigheid van een sterke delegatie van de harmonie 'Feniks' Hoegaarden.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.