Jan (102) haalt herinneringen op aan Eerste Wereldoorlog

Jan Vanderkeulen blies 102 kaarsjes uit. Hij was 2 jaar toen de Groote Oorlog uitbrak.
Foto Bollen Jan Vanderkeulen blies 102 kaarsjes uit. Hij was 2 jaar toen de Groote Oorlog uitbrak.
In het Woonzorgcentrum Villa Hugardis in Hoegaarden vierde Jan Vanderkeulen gisteren zijn 102de verjaardag. Jan was 2 jaar toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak en herinnert zich nog flarden van die periode.

"In 1917 moesten we vluchten van Veurne naar De Panne, en daarna naar Adinkerke", zegt Vanderkeulen. "Mijn moeder was toen zwanger. In Adinkerke zijn we met de trein naar Duinkerke gegaan, en verder naar Rouen, en tenslotte naar Enghien-les-Bains. In Rouen herinner ik me nog goed dat we het huis dat ons toegewezen was niet binnen konden, want de sleutel ontbrak. We hebben de deur moeten inbeuken. Na de oorlog keerden we terug naar Veurne. In de Tweede Wereldoorlog was ik zelf soldaat. Ik werd toen gevangen genomen en opgesloten in een Duits kamp. Achteraf werd ik weer vrijgelaten."


Jan had nog zes broers en zussen. "Slechts één zus is nog in leven", zegt Jan, die zelf de derde oudste van het gezin was. Hij werd geboren in Veurne en woonde daarna in Kortrijk, Brussel en ook in Spanje. "In Spanje woonde ik samen met mijn vrouw", vertelt Jan. "Maar zij is daar overleden. Ze is gestikt in een stuk vlees. Na haar dood ben ik opnieuw naar België gekomen en ben ik bij mijn zoon in Glabbeek ingetrokken. Negen jaar geleden verhuisde ik naar het rusthuis in Hoegaarden."


Vanderkeulen werkte als loodgieter, maar ging met pensioen toen hij 70 jaar was. Daarna reed hij tot zijn 100ste verjaardag met zijn brommer door Hoegaarden, maar sindsdien gingen zijn gehoor en zicht achteruit. (HCH)