Man vermoordt vrouw na 70 jaar huwelijk

ECHTGENOOT WAS DAG EERDER UIT PSYCHIATRIE ONTSLAGEN

Jos Annemans en Jeanneke Van den Bossche.
Leo Spaey Jos Annemans en Jeanneke Van den Bossche.
De kroniek van een aangekondigd familiedrama. Dat is wat zich donderdagochtend heeft afgespeeld in de Alfred Nobelstraat. Jos Annemans (90) was in augustus na een mislukte zelfmoordpoging opgenomen in het ziekenhuis. Woensdag mocht hij weer naar huis. Nog dezelfde nacht vermoordde hij zijn vrouw Jeanneke (90) en probeerde dan zelfmoord te plegen. Het koppel was zeventig jaar getrouwd.

Jos en Jeanneke woonden sinds een tiental maanden in een klein huurappartement boven het dienstencentrum Kleine Heide in de Alfred Nobelstraat. Hun eigen, ruimere appartement in een woonblok in dezelfde straat wordt momenteel verbouwd. De tijdelijke verhuizing was niet van harte. Jos en Jeanneke hadden veel vertrouwde spullen moeten achterlaten en daardoor vonden ze moeilijk hun draai in hun nieuwe stekje. Ze hadden Woonhaven gesmeekt om een groter appartement.


Een buur vertelt: "Eind augustus werd Jos overgebracht naar het Sint-Amedeus ziekenhuis. Hij was depressief en had geprobeerd zelfmoord te plegen. Bij een val in de badkamer had hij ook enkele ribben gebroken. Zijn vrouw Jeanneke bleef alleen in het appartement wonen. Zij kon nog goed voor zichzelf zorgen. Haar eten werd elke middag naar boven gebracht. Vorige woensdag hebben de dokters Jos weer naar huis laten gaan. Nog dezelfde nacht, rond 3 uur, is het tot een hevige ruzie gekomen tussen het koppel. Daarna werd het stil. Tot 's morgens de poetshulp het drama ontdekte. "

Enkele familieleden arriveren aan het appartement.
Marc De Roeck Enkele familieleden arriveren aan het appartement.

Poetsvrouw slaat alarm

Een andere buurman zag de hulpdiensten toekomen. "Vanmorgen kon de poetsvrouw niet binnen. Zij heeft alarm geslagen", zegt buurman Jozef Matthyssens. "De politie was hier vrijwel meteen en is als eerste naar binnen gegaan. Jeanneke was al overleden. Jos is naar het ziekenhuis gebracht. Ik kan niet begrijpen wat er is gebeurd. De twee hadden het nog zo goed samen. Al is zelfstandig leven niet meer gemakkelijk als je allebei negentig bent en alleen nog met een rollator kunt stappen."


Het Antwerpse parket zegt dat er geen derden betrokken zijn bij het familiedrama. "De man is zwaargewond en in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht", zegt parketwoordvoeder Ken Witpas. "Ik kan bevestigen dat er voldoende aanwijzingen zijn om de partner te arresteren en hem voorlopig onder verdere bewaking te stellen. Hoe de feiten zich hebben afgespeeld en wat het motief van de man is, wordt verder onderzocht."

In dit flatgebouw aan de Alfred Nobelstraat vond het drama plaats.
De Roeck In dit flatgebouw aan de Alfred Nobelstraat vond het drama plaats.

Slachtofferhulp

De gezondheidstoestand van Jos stabiliseerde in de loop van de dag. Zijn kinderen en kleinkinderen werden verwittigd en kwamen ter plaatse. De politie zorgde voor slachtofferhulp.


Jos en Jeanneke haalden twee jaar geleden nog de krant. Zij vierden toen hun platina bruiloft, de mijlpaal die staat voor zeventig jaar huwelijk. Jos was zijn hele leven scheepshersteller geweest. Na hun actieve leven genoten zij van hun oude dag in Hoboken. Jos liet zich de jongste maanden nog geregeld zien in dienstencentrum Kleine Heide, terwijl zijn vrouw Jeanneke boven in het appartement bleef.