Derde dodelijk ongeval met fietser in oktober

MAN OVERLIJDT NA BOTSING MET AUTO OP KRUISPUNT SINT-BERNARDSESTEENWEG

17 OKTOBER | Slachtoffer Emmanuel Ampabeng Kyeremeh (50) en zijn echtgenote Gloria Serwaa Adjei. 
Sander Bral 17 OKTOBER | Slachtoffer Emmanuel Ampabeng Kyeremeh (50) en zijn echtgenote Gloria Serwaa Adjei. 
Een vreselijke maand oktober voor fietsers. Dat is de enige mogelijke conclusie na een derde dodelijk ongeval in Antwerpen in amper zestien dagen. Dinsdagochtend kwam Emmanuel Ampabeng Kyeremeh (50) om het leven bij een aanrijding met een afdraaiende auto. Schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) is aangeslagen. "Als ik kon, waren alle kruispunten morgen conflictvrij. We werken elke dag aan meer veiligheid."

De vijftigjarige fietser reed op de Sint-Bernardsesteenweg, van het Antwerpse Kiel naar Hoboken. Aan het kruispunt met de Hendriklei (grens Antwerpen-Hoboken) liep het mis. "Zowel het slachtoffer uit Antwerpen als een veertigjarige automobiliste uit Hoboken hadden groen licht om het kruispunt over te steken. De bestuurster draaide af naar rechts om de Hendriklei in te rijden. De fietser reed rechtdoor en raakte de achterkant van de auto. Daarbij kwam hij hard met zijn hoofd tegen de wagen terecht en overleed ter plekke. We hebben slachtofferhulp ingeschakeld voor de nabestaanden."


Emmanuel Ampabeng Kyeremeh is van Ghanese afkomst. Hij woonde dichtbij de plaats van het ongeval, op de hoek met de Max Roosesstraat. Hij laat zijn vrouw Gloria Serwaa Adjei, een zus en verschillende broers achter. Kinderen had het koppel niet.

Hulpdiensten gistermorgen op de plaats van het ongeval, het kruispunt van de Sint-Bernardsesteenweg met de Hendriklei.
Marc De Roeck Hulpdiensten gistermorgen op de plaats van het ongeval, het kruispunt van de Sint-Bernardsesteenweg met de Hendriklei.

Geliefd

Familie en vrienden kwamen Gloria dinsdagnamiddag een hart onder de riem steken. "Emmanuel was zeer geliefd. Hij stond altijd klaar om je uit de nood te helpen en hield van fietsen, fitness en muziek maken. We gaan hem hard missen."

2 OKTOBER | Slachtoffer Evelien Van Ranst.
Lefelon 2 OKTOBER | Slachtoffer Evelien Van Ranst.

Graag spreken

De familie had nog geen contact met de bestuurster van de auto. "Ze zou in shock zijn en is naar het ziekenhuis gebracht. We zouden haar wel graag spreken."


In supermarkt Rif Agadir op het Kiel was Emmanuel vaste klant. "Een toffe gast die veel rust uitstraalde. Wat jammer dat hij zo aan zijn einde moest komen. Er zijn op dat kruispunt al verschillende ongevallen gebeurd. Logisch, iedereen heeft hier tegelijk groen. Dat is om problemen vragen."


Mobiliteitsschepen Koen Kennis begrijpt dat er vanuit diverse hoeken heftige reacties komen. "Dit ongeval gaat ook bij mij door merg en been. Elk slachtoffer is er één te veel. Ik wil er ook geen politiek debat van maken. Liever hou ik het sereen. We doen veel inspanningen om een betere fietsstad te worden. Elke dag werken we eraan. Waar het kan, proberen we de fietsers te scheiden van het hoofdverkeer. Er blijft echter veel werk, zoals overal in Vlaanderen."


Kennis verwacht onder meer heil van de slimme verkeerscomputers. Die passen de lichten van een kruispunt constant aan de verkeerssituatie aan, met voorrang voor de fietsers. Kennis: "Aan het Groot Hagelkruis in Ekeren is dat al het geval. We doen dat stap voor stap. Ook de kruispunten van de Noorderlijn zijn erop aangesloten. De plek van het ongeval van vanochtend (dinsdag, red.) was overigens geen zwart punt. Het is een voorbeeld van een kruispunt waar je fietsers en auto's kan scheiden met aparte lichtenregeling. In totaal zijn er 133 kruispunten in Antwerpen waarvoor wij als stad bevoegd zijn. Maar een zeventig daarvan kunnen we niet conflictvrij maken. Dat is zo als fietsers en auto's de rijbaan delen." Kennis wijst er ten slotte nog op dat de heraanleg van de Singel heel wat zwarte punten heeft aangepakt.

10 OKTOBER | Slachtoffer Boris Lauwers.
Lefelon 10 OKTOBER | Slachtoffer Boris Lauwers.