Centrum mag wat weer swingen

Er zijn momenteel volop werken aan de gang om het centrum van Hoboken meer te doen bruisen.
Laenen Er zijn momenteel volop werken aan de gang om het centrum van Hoboken meer te doen bruisen.
Leegstand, verloedering en té weinig ruimte voor ontspanning en cultuur. Hoboken wordt weleens verweten dat het geen bruisend centrum heeft. Hoe breng je meer leven in het het district?

Districtsschepen voor Openbare Werken en Mobiliteit Tom De Boeck (sp.a) nuanceert meteen: "Er is de afgelopen legislatuur heel wat veranderd in ons district. Zo werd Park Gravenhof heraangelegd en kwam er een nieuw cultureel centrum. Ook de koetshuizen en de Belvedère in het park werden onder handen genomen. De transitie naar een bruisende kern is volop bezig. Zo wordt er momenteel hard gewerkt aan de heraanleg van het centrum van Hoboken. Het centrumplein wordt prachtig. Mensen zullen er kunnen flaneren, kinderen gaan er spelen. En er is ruimte voor terrasjes voorzien."

Waar artiesten thuis zijn

De Boeck wil Hoboken nu ook op cultureel vlak meer op de kaart zetten. Hij pleit voor een eigen museum in het district. "Hoboken heeft heel wat culturele troeven. Er wonen hier veel artiesten. Ons district heeft een rijke geschiedenis. Met een eigen museum geven we Hoboken nog meer uitstraling."


Edith Lampo, lijsttrekker van oppositiepartij Open Vld, blikt met gemengde gevoelens terug op de afgelopen bestuursperiode. "Het is goed dat er stappen zijn genomen om de verloedering tegen te gaan. Toch heb ik het gevoel dat sommige - op het eerste gezicht sympathieke - projecten zijn mislukt. Het is jammer dat het bestuur de parkeerdruk in ons district niet heeft kunnen aanpakken. We kampen in het centrum met een enorm tekort aan parkeerplaatsen." Lampo wil van Hoboken een 'bruisend handelsdistrict' maken. Zo pleit ze voor 'shop-and-go'-parkeerplaatsen én voor zebrapaden in de regenboogkleuren. "Om onze inclusieve samenlevingsvorm in de verf te zetten."


De straten moeten ook properder, vindt Lampo. "Door het gebruik van sensoren in publieke vuilnisbakken bijvoorbeeld." Lampo vindt tot slot dat de winkeliers in het centrum een duwtje in de rug verdienen. "Handelaars die hun x-aantal jarige bestaan vieren, moeten in de bloemetjes worden gezet." (BJS)