Ook kids welkom op Highland Run

DERDE EDITIE PAKT UIT MET NIEUWE OBSTAKELS EN RUIMERE KLEEDKAMERS

Jan Scheldeman, Louis Cauwelier, Emiel Denuwelaere, Dirk Lemaire, Alister Breyne en Cédric Gryson van de organisatie zijn klaar voor dit weekend.
Eric Flamand Jan Scheldeman, Louis Cauwelier, Emiel Denuwelaere, Dirk Lemaire, Alister Breyne en Cédric Gryson van de organisatie zijn klaar voor dit weekend.
Op de flanken van de Rodeberg vindt zondag de derde editie van de Highland Run plaats. Zo'n 1.000 deelnemers zullen er een parcours vol hindernissen moeten overwinnen. Nieuw dit jaar is de kids run.

Emiel Denuwelaere, Gael Cauwelier, Cedric Gryson en Jan Scheldeman zetten in 2015 op de Rodeberg de eerste editie van de Highland Run op poten. "We hadden daarvoor zelf al eens deelgenomen aan een obstakelloop in de Ardennen. Het leek ons een leuk idee om ook in Westouter een hindernissenloop te organiseren, zeker omdat het Hellegatbos op de Rodeberg daarvoor de ideale plek is", zegt Emiel. "We zijn toen begonnen en zitten nu al aan onze derde editie. Onze naam kozen we, omdat ze hier als het ware in de highlands van West-Vlaanderen zitten. Leuk is dat sommige deelnemers een Schotse kilt aandoen tijdens de wedstrijd."


De run wordt gedaan over een parcours met tien hindernissen. De deelnemers konden zich inschrijven voor één of twee lussen van zes kilometer. "In tien dagen tijd waren al de startplaatsen uitverkocht. We wilden 750 deelnemers halen, maar dat werden er uiteindelijk 1.000. Meer kan echt niet."

'To the mud and back': zondagmorgen worden hier nog liters water overgegooid. Dan moeten de deelnemers zich door de modder een weg banen, onder de hekken heen.
Eric Flamand 'To the mud and back': zondagmorgen worden hier nog liters water overgegooid. Dan moeten de deelnemers zich door de modder een weg banen, onder de hekken heen.

Nieuwe hindernissen

De grootste sportievelingen maken er een wedstrijd van, maar dat is niet noodzakelijk. "De tijd wordt geregistreerd en mensen kunnen die maandag vinden op internet. Het is niet de bedoeling om er een heel klassement van te maken, het is alleen de individuele tijd die belangrijk is. Je hebt natuurlijk mensen die meedoen om te winnen, maar het is zeker niet verboden om elkaar over een hindernis heen te helpen. Alle obstakels zijn te overbruggen, maar je bent niet verplicht om ze te nemen. Wie het niet ziet zitten om erover te gaan, kan er ook gewoon naast lopen. Jaar na jaar proberen we variatie te brengen in ons programma. Natuurlijk zijn er zaken die terugkomen, want we kunnen niet constant nieuwe hindernissen bouwen. Daar kruipt te veel tijd en materiaal in. Onze winst investeren we wel elk jaar in nieuwe spullen. We hebben al veel aangekocht. Dit jaar is er bijvoorbeeld een klimnet en een tent bijgekomen. We hopen nog een tijdje verder te gaan, hoewel we nu al op de limiet zitten van aantal deelnemers."


Nieuw dit jaar is de kids run. "We laten 200 kinderen tussen 6 en 12 jaar meelopen. Voor heb hebben we natuurlijk aangepaste hindernissen", zegt Emiel. Dat is echter niet de enige nieuwigheid. "We hebben de kleedruimte wat ruimer gemaakt. Onze douches hebben voldoende warm water, zodat iedereen na de wedstrijd nog wat kan nagenieten in onze 'Highland Village', die staat opgesteld voor de Kosmos. Het weer valt nog af te wachten. In 2015 was er een stralende herfstzon, maar vorig jaar vielen er bakken regen. Niet dat de deelnemers dat erg vonden."


Meer info: www.highlandrun.be.

'Over the top': de deelnemers moeten over deze muur van banden klimmen.
Eric Flamand 'Over the top': de deelnemers moeten over deze muur van banden klimmen.
'Climb the pool': vanuit de vijver moeten de deelnemers aan dit hellend vlak opklimmen.
Eric Flamand 'Climb the pool': vanuit de vijver moeten de deelnemers aan dit hellend vlak opklimmen.