Kerken kosten geld, wat ermee?

Voor de kerk van Wijtschate wordt nog een nieuwe bestemming gezocht, voor andere kerken is er al een nieuwe invulling.
Eric Flamand Voor de kerk van Wijtschate wordt nog een nieuwe bestemming gezocht, voor andere kerken is er al een nieuwe invulling.
Over wat er met de kerken in Heuvelland moet gebeuren, is al veel nagedacht. In de kerken van Kemmel en Wulvergem zijn er expo's te zien, terwijl de kerk van Dranouter werd opgenomen in het muziekfestival. Maar hoe moet het verder?

"Het kerkelijk landschap is de laatste jaren in een razendsnelle evolutie beland, en die evolutie zal nog versnellen", aldus Wieland De Meyer (Gemeentebelangen). "Wij willen alvast dat er zeker missen in Heuvelland blijven doorgaan. We moeten echter ook durven kijken naar de kerkgebouwen die leeg komen te staan. We hebben al een aantal studies laten opmaken, en we willen die nu ook in de praktijk omzetten."


Ward Dierickx, lijstrekker van NV-A: "Voor de katholieke erediensten zouden we toch één kerk moeten behouden. In samenwerking met Mesen kunnen er dat zelfs twee zijn. Dat betekent dat er een aantal kerken vrijkomen voor een herbestemming, maar het is nog altijd het bisdom die daarvoor het laatste woord heeft. Als er iets beslist wordt, dan wel in overleg met de senioren, nog altijd de grootste groep die de mis bijwoont."


Geert Vandewynckel (Heuvelland): "De kerken van Heuvelland zijn een moeilijk vraagstuk. Ik ga akkoord met het idee van onze laatste priester. Die stelde voor om een actieve kerkbeleving te behouden vanuit één uitvalsbasis. Het is niet realistisch om overal een eucharistieviering te houden. Maar de gebouwen moeten we wel onderhouden, wat geld kost. Investeerders die de kerken ombouwen zie ik niet meteen op het toneel verschijnen. We zitten hier niet in Gent of Antwerpen." (CMW)