Je pup zindelijk maken? Even in boek kijken

JOKE MONTENY GEEFT TIPS OVER OPVOEDING JONGE HONDEN

Schrijfster Joke Monteny heeft zich verdiept in het wetenschappelijke aspect van het gedrag van honden.
Foto Eric Flamand Schrijfster Joke Monteny heeft zich verdiept in het wetenschappelijke aspect van het gedrag van honden.
Joke Monteny (44) uit Kemmel heeft een boek uit vol tips bij de opvoeding van hondenpups. Je leert onder andere hoe je het dier zindelijk kan maken. De schrijfster runt zelf een hondenschool en geeft les over het gedrag van de viervoeters. "Ik vond geen duidelijk boek hierover. Dus schreef ik er maar zelf één."

Joke Monteny is al een poos met honden in de weer en weet waarover ze spreekt. Voor ze met de dieren aan slag ging, doorliep ze evenwel een kronkelend parcours. Joke studeerde bio-ingenieur en doctoreerde daarop burgerlijke bouwkunde. "Ik werkte een aantal jaar in de bouwsector, maar was wel al langer met honden bezig", zegt ze. "Die dieren zijn altijd al mijn passie geweest en ik heb bijgeschoold op gebied van hun gedrag." Ondertussen runt de vrouw Hond Inform, een informatie- en opvoedingscentrum voor de hond. "Daarnaast ben ik docent aan Vives Hogeschool waar ik gedragsleer en omgaan met dieren onderwijs aan de bachelors Dierenzorg. Aan de UGent geef ik praktijklessen aan dierenartsen in opleiding. Ook geef ik voordrachten, zowel aan professionelen als aan gewone dierenliefhebbers, en doe ik mee aan onderzoek. Ik heb mij verdiept in het wetenschappelijke aspect van het gedrag van honden. Niet alleen op theoretisch vlak, maar ook in de praktijk. Zo zijn er veel zaken die hondenliefhebbers niet altijd weten. Bij mensen is het bijvoorbeeld heel normaal dat je frontaal naar elkaar kijkt, terwijl dat bij honden meestal betekent dat ze ruzie zullen maken. En als een hond geeuwt, betekent dit dat hij gespannen is. Voor de mens is het erg moeilijk om die hondentaal te begrijpen. Dat is een van de redenen waarom ik enkele jaren geleden mijn hondenschool in het leven riep."

Burgemeester Mesen

Toch zag Joke ook de noodzaak van een boek over de opvoeding van pups. "Ik kreeg vaak de vraag of er geen literatuur bestond rond het onderwerp. Het bleek moeilijk om een boek te vinden in het Nederlands dat wetenschappelijke informatie over honden(opvoeding) in een voor iedereen begrijpelijke vorm brengt. Daarom schreef ik er zelf maar één." In 'Welkom Puppy, praktische tips voor de opvoeding van jouw unieke pup' staan heel wat tips over het opvoeden van een hond, zoals hoe je je dier zindelijk moet maken of leert alleen te zijn. Daarnaast verklaart de auteur het gedrag van viervoeters en hoe pups de wereld zien.


Vrijdag stelt Joke in Mesen haar boek voor. "Leuk is dat burgemeester Sandy Evrard daar een van mijn klanten is. Zijn oudste hond was bij mij in opleiding als hulphond, maar bleek later niet 100 procent medisch geschikt hiervoor. Hij heeft een gouden mandje gevonden bij de burgemeester", glimlacht ze.