Druivenpluk twee weken eerder van start

MOOI VOORJAAR GOED NIEUWS VOOR WIJNBOUW HEUVELLAND

Wijnbouwer Edward Six van domein Monteberg toont trots de oogst.
Eric Flamand Wijnbouwer Edward Six van domein Monteberg toont trots de oogst.
In het Heuvelland is de oogst van de wijndruiven gestart. Gisteren was dat het geval bij Ward en zijn vader Edward Six op domein Monteberg in Dranouter, waar de druivensoort 'Siegerrebe' van de takken werd gehaald. "Door het mooie voorjaar konden we twee weken vroeger beginnen", aldus de wijnboeren.

Gisteren om 7 uur in de ochtend is op het wijngoed Monteberg in Dranouter, waarvan de velden op de zuiderflank van de Monte- en Kemmelberg gelegen zijn, de druivenpluk begonnen. "Dat is zo'n twee weken vroeger dan andere jaren, want de druiven zijn eerder rijp door het mooie van dit voorjaar", aldus wijnboer Ward Six. "Tot begin juli was het warmer dan gemiddeld. Juli en augustus waren niet zo super, een beetje typisch Belgisch, maar uiteindelijk zijn we met een enorme voorsprong gestart. Het is altijd beter daarmee te beginnen dan met een achterstand. We mogen echt niet klagen, dagen zoals vandaag (gisteren, red.) zijn ook goed en helpen nog om een mooie afrijping te krijgen bij de druiven. De vruchten zijn fantastisch rijp."

Zo'n 1.500 wijnstokken van de soort 'Siegeberre' werden gisteren geplukt. Dat is goed voor ongeveer 1.500 liter wijn.
Eric Flamand Zo'n 1.500 wijnstokken van de soort 'Siegeberre' werden gisteren geplukt. Dat is goed voor ongeveer 1.500 liter wijn.

Vermengen

Ward en zijn ploeg hadden gisteren zo'n 1.500 wijnstokken met druivensoort Siegerrebe te verwerken. "Die druif wordt bij ons voornamelijk gebruikt om te vermengen. Siegerrebe heeft een heel sterk aroma en breekt zijn zuren heel mooi af, wat het ideaal maakt om te mengen."


Op het wijngoed zijn ook nog andere druivensoorten te vinden.


"De volgende soort die we van de takken halen is de Solaris. Ik vermoed dat dat volgende week zal kunnen. We moeten echter nog analyses doen om zeker te zijn."


Met de druiven die gisteren werden geplukt, zullen naar schatting zo'n 1.500 liter wijn kunnen worden gemaakt. "Maar we zullen dat pas zeker weten als alles geperst is", klinkt het nog.

Acht plukkers

Om alles te kunnen plukken, werkt het wijngoed normaal met scholen. "Het gaat meestal om studenten die een opleiding volgen in een hotel-, land- of tuinbouwschool en die de start van het wijnmaken willen leren kennen", verduidelijkt Ward.


"Maar omdat dit nu de zogenaamde kleine pluk is, kunnen we dat met eigen mensen doen. We zijn een familiebedrijf met enkele werknemers en we hebben op dit ogenblik ook twee stagairs. We zijn met een achttal personen aan het plukken. Ik zou graag alles zo snel mogelijk binnen hebben voor het weer deze namiddag (gisteren, nvdr) slechter wordt."


Voor de andere druivenranken op de site is er geen echt gevaar meer wat de weersomstandigheden betreft. "Het enige wat ons nog parten zou kunnen spelen is een felle hagelbui. In deze periode van het jaar hebben we dit normaal niet, maar de laatste jaren hebben we soms extreme omstandigheden gekend. Hagel zou serieuze schade kunnen veroorzaken, de druiven zijn al tamelijk zacht en dus kwetsbaar."


In Heuvelland en de regio zijn verschillende wijndomeinen te vinden, maar ook op andere plaatsen is het plukken al begonnen.

Microklimaat

"Elke terroir in België heeft zijn specifieke kenmerken, maar ons voordeel is dat we wat dichter bij de kust zitten. Dat geeft ons wat minder risico op vorstschade. Maar het binnenland heeft dan weer het voordeel dat het bij mooi weer wat warmer kan zijn. Onze heuvelstructuur van de Zwarte berg tot aan de Kemmelberg zorgt een beetje voor een microklimaat."


Alle druiven worden in bakjes gedaan en naar binnen gebracht. Daar worden ze ontsteelt en in de pers gedrukt. "Met druivensap als resultaat, we zijn dus vertrokken", aldus nog de enthousiaste wijnboer.