"Afbraak van Kosmos is een optie"

GEMEENTE EN EIGENAAR WILLEN SNELLE OPLOSSING VOOR VERLOEDERDE SITE

Na een jarenlange zoektocht is er nog steeds geen koper gevonden.
Eric Flamand Na een jarenlange zoektocht is er nog steeds geen koper gevonden.
Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) en de gemeente willen snel een oplossing voor de bovensite van het voormalige vakantiedomein De Kosmos op de Rode Berg. Na een jarenlange zoektocht is er immers nog steeds geen koper gevonden. "Voor ons staat een afbraak nog niet op het programma. Maar het is een van de opties", zegt Tom Vermeylen van ANB.

De tijd dat bezoekers van de andere kant van het land naar de Rode Berg kwamen voor vakantiedomein De Kosmos, ligt ondertussen ver achter ons. De benedensite, waar vroeger een zwembad en een ligweide was, werd ondertussen omgetoverd tot een leuk speel- en natuurdomein dat op 29 juni officieel wordt geopend. Maar op de bovensite staat enkel het beschermde modernistische hoofdgebouw nog recht. Het gebouw is sterk verloederd.


"Nu de benedensite helemaal vernieuwd is, zou die wel eens veel mensen kunnen lokken. Dat er nog steeds geen nieuwe bestemming is voor de bovensite is heel spijtig", legt burgemeester Marc Lewyllie uit. "Er is de laatste jaren op de bovensite al heel wat gebeurd op vlak van sanering, maar het gebouw moest eigenlijk al lang verkocht zijn. Er moet snel een oplossing gevonden worden. Dat het om een beschermd gebouw gaat, is voor veel potentiële investeerders volgens ons een struikelblok. Misschien is het verstandig om een aanvraag voor declassering in te dienen, zodat het pand niet langer beschermd is. Daarna is een afbraak mogelijk of een grondige herinrichting en kunnen we vooruit met de opwaardering van het terrein. Al kunnen wij daar technisch gezien niet over beslissen aangezien het terrein eigendom is van het Agentschap Natuur en Bos." Maar ook zij hopen dat er snel een oplossing kan gevonden worden voor de verloederde bovensite van De Kosmos.

De benedensite werd al vernieuwd tot een speeldomein.
Eric Flamand De benedensite werd al vernieuwd tot een speeldomein.

Verschillende opties

"We hebben de laatste jaren veel vorderingen gemaakt op het domein", zegt Tom Vermeylen van Agentschap Natuur en Bos. "De benedensite ziet er ondertussen heel wat aantrekkelijker uit. Maar de bovensite blijkt de zoektocht naar een nieuwe investeerder haast onmogelijk. We hebben een studiebureau onder de arm genomen om alle mogelijke opties voor het gebouw op te lijst." Er worden concrete voorstellen voorzien zoals het onthaal van het Agentschap Natuur en Bos er vestigen, erfpacht aan een private of publieke investeerder... Maar ook een declassering of afbraak wordt bekeken. "Voor ons staat een declassering of een afbraak nog niet op het programma. Maar het is ook een van de opties die door het studiebureau onder de loep genomen zal worden", zegt Vermeylen. "We willen vooral zo snel mogelijk een oplossing voor de bovensite, zodat het hele terrein weer tot zijn recht kan komen."

Eric Flamand