Ga naar de mobiele website
^ Top

'Night at the Museum' in het echt

YOUTUBERS LATEN ZICH OPSLUITEN IN MUSEUM EN TREKKEN 'S NACHTS OP ONTDEKKINGSTOCHT

Ergin en Rayan aan het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel.
Screenshot uit filmpje Ergin en Rayan aan het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel.
Jezelf opsluiten op een toilet in een museum, wachten tot het volledig stil is en dan op ontdekking gaan tussen de skeletten van dinosaurussen, het is een stout idee dat al veel mensen ooit gehad hebben. Ergin Arslanbas (vandaag 24) en Rayan Aghassaiy (19) hebben het in de nacht van vrijdag op zaterdag effectief uitgevoerd in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel, al was dat wel met medeweten van het museum. "Toen we gingen slapen langs het skelet van een T.Rex, hadden we echt het gevoel dat we door hem bekeken werden", vertelt Ergin.

Ergin uit Heusden-Zolder heeft het YouTube-kanaal 'Achterklap', Ryan uit Mechelen beheert het kanaal 'UnaGize'. Ze kwamen in contact met elkaar omdat ze allebei een passie delen voor het maken van video's. Ze beschouwen zichzelf dan ook als collega's. Ergin is zelf een grote fan van de acteur Ben Stiller en de filmreeks 'Night at the Museum'. In die film beleeft de nachtwaker van een natuurhistorisch museum 's nachts allerlei dolle avonturen wanneer alles en iedereen in het museum tot leven komt. Toen het gezelschapsspel 'Monopoly' deze week liet weten dat een T.Rex één van de nieuwe pionnen zou worden, kwam hij op het idee om hetzelfde te doen als in de film. "Ik besloot Rayan mee te vragen", legt hij uit.

Rayan, wachtend op het toilet tot het museum de deuren sluit.
Screenshot uit filmpje Rayan, wachtend op het toilet tot het museum de deuren sluit.

Opgesloten op toilet

Ergin was het brein van de bende, Rayan fungeerde als partner in crime. Het duo verschanste zich op het toilet voor mensen met een beperking. Na anderhalf uur gingen ze op ontdekking in het gebouw. "We zagen plaatsen waar mensen normaal nooit mogen komen", biecht Ergin op. Met hun camera's trok hun duo langs verschillende indrukwekkende skeletten en levensechte replicaties van opgravingen, maar ook van gorilla's, tijgers en andere opvallende dieren. Na hun ontdekkingstocht besloten de twee om ook nog een paar uurtjes te slapen. "Bewakers heb ik niet eens gezien. We hoorden wel een paar keer iets, maar daar bleef het bij", lacht Rayan. Niet echt een verrassing, want het museum bleek op de hoogte te zijn van de plannen van het duo.

De jongens sloegen hun tentje op in het museum.
Birger Vandael De jongens sloegen hun tentje op in het museum.

Opgezet spel

Op het einde van het filmpje spring het licht aan in het museum, waarna de jonge nachtbrakers het op een lopen zetten. "Waarschijnlijk wisten ze toen dat wij er waren. Vermoedelijk zijn ze erg verdraagzaam geweest en lieten ze het zo. Zij kunnen een beetje extra aandacht natuurlijk ook wel gebruiken. Nochtans kan je hiervoor een celstraf van vijf jaar en een boete van vijfduizend euro krijgen. Daarom raden we jonge kijkers ook af om hetzelfde te proberen", klonk het stoer bij de twee lefgozers, die naar eigen zeggen nog niets vernamen van het museum of politie. Toch bleken ze een flinke dosis blufpoker te gebruiken, want intussen liet het museum wél al van zich horen en blijkbaar was het insluiten toch niet zo stiekem als de vloggers suggereerden. Het museum verklaart dat het op de hoogte was van de 'inbraak' en zijn toestemming ervoor verleende.

Van Gils en Gasten

Zo kunnen de twee dus opnieuw een onderdeel op hun bucket list schrappen. Ergin is intussen een ware specialist bij het bezoeken van verlaten kastelen of het binnendringen van oude ziekenhuizen. Ook spooksteden spreken hem erg aan en hij probeerde ook al eens te overleven in een grote stad zonder geld op zak. "Hoewel dit soort avonturen jongeren heel erg aanspreken, is er op televisie weinig plaats voor. Daarom heb ik ervoor gekozen om alles te delen via YouTube en sociale media. Online platforms zijn trouwens steeds populairder. Toch heeft de televisiewereld ons ook al opgemerkt en zo werden we uitgenodigd bij JIM en bij 'Van Gils en Gasten'. Het is mijn droom om ooit samen te werken met de klassieke media. Hopelijk wil iemand mij in België een kans geven", oppert de jongeman uit Heusden-Zolder.


Rayan is minder avontuurlijk en probeert zijn video's een persoonlijke touch te geven. Hij vertelt komische dingen over het nut van een condoom of over een nieuwe dansstijl, maar brengt ook maatschappelijke problemen zoals pesten en roken in de picture. "Ik verdien er wel wat geld mee, maar dat is minder dan iedereen denkt. Volgens mij gaat dit soort media nog groeien en ik kijk wel waar ik beland", besluit de Mechelaar.


Bekijk het volledige filmpje via de link HLN.be/museumMeld een bug