Elke week minstens één ongeval: bewoners Dries in Hillegem willen dat gemeente ingrijpt

Na vier ongevallen, telkens met vluchtmisdrijf, is de maat vol voor de bewoners van de Dries in Hillegem.
Frank Eeckhout Na vier ongevallen, telkens met vluchtmisdrijf, is de maat vol voor de bewoners van de Dries in Hillegem.
Na vier ongevallen in evenveel weken willen de bewoners van de Dries in Hillegem dat het gemeentebestuur van Herzele ingrijpt. “Onaangepast rijgedrag en heel veel sluipverkeer ontnemen deze woonstraat haar rechten. Ook na jaren deze problematiek aangekaart te hebben, blijft de situatie hier schrijnend", zegt Burgerinitiatief Den Dries.

De Dries in Hillegem kent al jaren een onveilige en drukke verkeerssituatie. Onaangepast rijgedrag en heel veel sluipverkeer ontnemen deze woonstraat haar rechten. “De bewoners vragen zich af wanneer de straat niet meer misbruikt zal worden. Uiteindelijk is Dries een woonstraat (lokale weg type 3), wat impliceert dat de woonfunctie volledig moet primeren op de verkeersfunctie. Er zijn wel aanpassingen gebeurd door de gemeente, maar die blijken jammer genoeg ontoereikend. Sinds de openstelling van kruispunt Vier Wegen wordt onze straat weer volop als sluiproute gebruikt. Dat gaat gepaard met heel wat verkeersonveiligheid, verkeersdrukte en lawaaioverlast. Dries is geen steenweg, maar wordt wel als dusdanig gebruikt, of liever misbruikt", zegt Burgerinitiatief De Dries.

Elke week een ongeval

Volgens het burgerinitiatief bevestigen Wegen en Verkeer (AWV) en het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) dat deze straat een zuivere woonstraat zou moeten zijn en dat de straat onbeschermd is, zeker gezien de aard van de weg. “Dat is echter niet de mening van heel wat hardleerse automobilisten. Bewoners worden zelfs geviseerd en uitgescholden als ze deze problematiek nog maar durven aankaarten. Maar onze klachten zijn wel gegrond. De voorbije weken gebeurde elke week minstens één ongeval in de Dries. Een paal met sokkel werd afgereden. De dader pleegde vluchtmisdrijf. Een andere paal werd eveneens volledig afgereden. Ook hier pleegde de dader vluchtmisdrijf. Een fietser werd met hoge snelheid aangereden en raakte zwaargewond. De man brak zijn hiel en revalideert nog steeds. Ook hier geen spoor van de dader. En op nieuwjaar tenslotte is een geparkeerde auto aangereden met zware schade tot gevolg. En de dader... die pleegde vluchtmisdrijf. De automobiliste kreeg echter wroeging en stuurde enkele uren later haar vader naar de plaats van het ongeval", somt het burgerinitiatief de laatste voorvallen op.

Zwarte lijst

Bij politie en gemeentebestuur staat de Dries in Hillegem al een hele tijd op de zwarte lijst. “Maar wat kunnen we nog meer doen", vraagt schepen van Mobiliteit Jan Van Damme (Open Vld) zich af. “We plaattsen snelheidsremmende paaltjes en voerden een tonnagebeperking in. Binnenkort wordt de straat definitief uitgezonderd verkeer. Mits voldoende controle van de politie hopen we dat de rust in de straat dan terugkeert", zegt Van Damme.

De gemeente plaatste al snelheidsremmende paaltjes in de Dries.
Frank Eeckhout De gemeente plaatste al snelheidsremmende paaltjes in de Dries.
De gemeente plaatste al snelheidsremmende paaltjes in de Dries.
Frank Eeckhout De gemeente plaatste al snelheidsremmende paaltjes in de Dries.
Volgens de bewoners wordt er veel te snel gereden in de bochtige Dries.
Facebook Volgens de bewoners wordt er veel te snel gereden in de bochtige Dries.11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • gustaaf Van Bever

  Het is ook geen straat waar ik graag doorrijd. enkel als het moet.. niet overzichtelijk, wanordelijk parkeren door bewoners zelf en de bochten onoverzichtelijk door wagens die te dicht tegen de bocht staan zodat je tegenligger maar ziet als je zelf al maneuvre uitvoert...Op bepaald moment worden teveel maatregelen onveilig !

 • Erik Souffriau

  Ik ben die gene die het ongeval heb gehad op oudejaarsdag bij deze wil ik recht zetten dat het geen vlucht misdrijf was aangezien de eigenaar niet thuis was en. Ik na telefoonis contact overeen ben gekomen het aanrijding formuleren op later tijdstip in te vullen

 • Jonathan Monsaert

  Al deze paaltjes zijn blijkbaar toch niet de oplossing, als meer ongevallen het resultaat zijn. Het verkeer wordt immers al genoeg afgeremd door de vele wagens die ofwel in rijen langs de baan geparkeerd staan, ofwel voor of na een bocht. Het zogenaamde 'sluipverkeer' is een gevolg door een slechte ruimtelijke ordening, waarbij het plaatsen van paaltjes of andere gedrochten slecht symptoombestrijding zijn en geen oplossing.

 • rosita pernet

  sommige inwoners daar parkeren zich dan ook op gevaarlijke plaatsen in of juist voor of na een bocht. Misschien kan de gemeente over het ganse bochtige parcours daar middenstrepen op de weg aanbrengen alsook aan de snelheidsremmers.

 • Georges Vandeputte

  Wij betalen toch ook gemeente belastingen voor deze weg te onderhouden maar daar rijden zouden we niet meer mogen.