Dak in brand na uitroeien wespennest

TWEE WONINGEN ONBEWOONBAAR NADAT MAN ONVOORZICHTIG IS MET GASBRANDER

De brandweer reikt met een kraan naar het dak om de brand te blussen.
Foto Frank Eeckhout De brandweer reikt met een kraan naar het dak om de brand te blussen.
Een man, die op de zolder van een woning in de Stationsstraat een wespennest wilde uitbranden, heeft onbewust twee woningen in lichterlaaie gezet. "Probeer nooit zelf een wespennest te verdelgen", waarschuwt Dirk Van Waeyenberghe van brandweerpost Herzele. "Nu zijn twee woningen onbewoonbaar. En dat om 30 euro uit te sparen."

Omwonenden en passanten zagen gisteren omstreeks 13.45 uur een grote zwarte rookpluim opstijgen uit het dak van een rijwoning in de Stationsstraat in Herzele. Even later arriveerden ook al de eerste brandweerwagens. Vanop hun lift bestreden de pompiers het vuur dat zich ondertussen had verspreid naar het dak van een aanpalende woning. Het vuur was snel onder controle maar de korte, felle brand had wel een ravage aangericht aan beide woningen waardoor die voorlopig onbewoonbaar zijn. "De daken van de twee woningen zijn voor de helft afgebrand en ook de bovenverdiepingen liepen heel wat schade op. Daarnaast is er in de aanpalende woningen heel wat rook- en waterschade waardoor de bewoners er onmogelijk de nacht kunnen doorbrengen. Nadat het vuur geblust was, hebben we met een dekzeil de daken toegedekt zodat de woningen beschermd zijn tegen eventuele regen", vertelt brandweercommandant Dirk Van Waeyenberghe. De getroffen bewoners, een gezin met een kind en een allenstaande bejaarde vrouw kregen van de gemeente meteen een noodwoning toegewezen. Omdat ze terecht kunnen bij familie gingen ze niet op het aanbod in.

Zolder

Al snel bleek dat de oorzaak van de brand gezocht moest worden bij de zoon van de alleenstaande vrouw. "De man probeerde op zolder een wespennest uit te roeien. Die zat onder de dakgoot. Hij gebruikte daarvoor een gasbrandertje. Maar omdat de houten dakconstructie heel droog stond, vatte die meteen vuur. Daarna sloeg het vuur ook nog eens over op de aanpalende woning", gaat Van Waeyenberghe verder.


De brandweercommandant vraagt de inwoners van Herzele om nooit zelf wespennesten uit te roeien. "Wij zijn daarvoor uitgerust en het kost amper 30 euro. Geef ons een simpel telefoontje en wij komen langs. Als je denkt om het geld uit te sparen, moet je hier maar eens komen kijken welke gevolgen dit kan meebrengen", besluit hij. Door de brand bleef de Stationsstraat een hele namiddag afgesloten. Een politieploeg kwam ter plaatse om het verkeer in goede banen te leiden.