15-jarige Maarten bedreigd na Facebookposts over Filip De Winter en Geert Wilders

Maarten heeft schrik dat de leerlingen hem vroeg of laat toch weten te vinden.
Frank Eeckhout Maarten heeft schrik dat de leerlingen hem vroeg of laat toch weten te vinden.
Intimidatie, bedreigingen en pesterijen. De 15-jarige Maarten Van Liedekerke uit Ressegem gaat al enkele weken met een bang hart naar school. “Het begon twee jaar geleden toen allochtone leerlingen ontdekten dat ik waterpolo speel. Volgens hen een sport voor homo’s. Enkele weken geleden escaleerde de situatie nadat ik op Facebook mijn sympathie voor Filip De Winter en Geert Wilders had geuit.”

Het is Pieter De Spiegeleer, provinciaal bestuurslid voor het Vlaams Belang en kennis van de familie, die aan de alarmbel trekt. “Het Sint-Paulusinstituut heeft een voorgeschiedenis als het over pesterijen gaat. Enkele jaren geleden pleegde een leerling zelfmoord na aanhoudend pestgedrag. Door de situatie nu aan te kaarten, wil ik erger voorkomen. De vrije meningsuiting is immers een grondbeginsel van onze vrije samenleving die altijd gegarandeerd moet worden, zeker ook op scholen", stelt De Spiegeleer.

De ouders van de 15-jarige scholier dienden al twee keer klacht in bij de politie. “Twee keer na bedreigingen door een groepje allochtone leerlingen. Zij krijgen zelfs versterking van enkele leerlingen uit een andere school in Herzele", vertelt Maarten. De pesterijen begonnen twee jaar geleden toen de allochtone leerlingen te weten kwamen dat Maarten waterpolo speelde. “Ze maakten mij uit voor homo. Dat kon mij eigenlijk niet deren omdat ik wel beter weet. Maar toen ik in de aanloop naar de verkiezingen mijn politieke voorkeur liet blijken op Facebook, was het hek helemaal van de dam. Tijdens de speeltijd kwamen ze plots met een tiental rond mij staan. Daar uitten zij zware bedreigingen. Sommigen gingen zelfs met de vinger over hun keel. Samen met mijn ouders hebben we het probleem aangekaart bij de directie maar dat bleef aanvankelijk zonder gevolg. We hebben toen een eerste keer klacht ingediend bij de politie", getuigt Maarten.

Die klacht maakte blijkbaar weinig indruk want de allochtone leerlingen kregen versterking uit een andere school in Herzele. “Woensdag 10 oktober zou het gebeuren. Dan gingen ze mij kapotmaken. Plots nam de directie de dreigementen wel serieus. Ze raadden mij zelfs aan die dag thuis te blijven. Ook de politie werd verwittigd en die kwam postvatten aan de school. Ik diende een tweede keer klacht in en trok die bewuste woensdag toch naar school. Ondertussen heeft de school al enkele gesprekken gehad met die bewuste leerlingen. Ook de politie is hen in de klassen komen toespreken. Voorlopig houden ze zich gedeisd. Toch vrees ik dat de problemen vroeg of laat weer beginnen", besluit de tiener.

Het Sint-Paulusinstituut reageert enkele via mail. “Enkele weken geleden kwam een van onze leerlingen in opspraak vanwege het delen van provocerende posts op sociale media. Wij betreuren dit ten zeerste, omdat dit indruist tegen de waarden die opgenomen zijn in ons opvoedingsproject en die wij als school uitdragen. Na deze posts ontstond er een ruzie met leerlingen van onze en een andere school en werden er bedreigingen geuit. Ook dit keuren wij ten stelligste af. Om de rust te doen wederkeren, hebben we de voorbije weken ingezet op het voeren van gesprekken met de betrokken partijen, ondersteund door de politie. Op onze school is de rust inmiddels teruggekeerd. Wij blijven echter met alle betrokkenen samenwerken om het welbevinden van de leerlingen en het personeel te blijven garanderen en het vertrouwen en de sereniteit te bewaren", laat directeur Inge De Laet weten.
127 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • kami sama

  En zo een laxe school heeft studenten? Hoe? Waarom?

 • Don Tessers

  Bij veel schoolbesturen is het beleid politiek gekleurd en vanuit die positie wordt er nauwelijks of slecht opgetreden. Dat heeft onderzoek al uitgewezen. Meldpunten voor islamitische ontwikkelingen op scholen, moesten worden geschrapt. Slechte ontwikkelingen voor een algemeen neutraal onderwijssysteem.

 • erik jagers

  Hou de moed erin Maarten! Het mag nooit zo zijn dat in een vrij land mensen bedeigd worden omwille van het uiten van sympathie voor deze of gene partij. Dat bepaalde allochtonen het daar net dat ietsje moeilijker mee hebben zegt natuurlijk in de eerste plaats iets over hun.

 • Wim Offermans

  Louis berckmans, dat noem ik geen toekomst.

 • marie-claire de bosscher

  pesten is fout, maar als je zelf domme dingen zegt, kun je er wel reactie op verwachten toch ? neen, eerst zelf onnozel doen en dan de anderen de brokken laten opruimen...