Vermoedelijk geen verkiezingen in kleinste gemeente

Burgemeester Claudy Prosmans.
Foto Dalemans Burgemeester Claudy Prosmans.

De kans dat de 87 inwoners van Herstappe, de kleinste gemeente van het land, niet moeten gaan stemmen, is zeer reëel. Zes jaar geleden was dat ook al zo.


Zes jaar geleden smolt Gemeentebelangen van de vroegere burgemeester Renard samen met Herstappe 2000. Het resultaat was een eenheidslijst die Gemeentebelangen werd gedoopt. "Nu gaan we opnieuw voor zo'n lijst, waardoor verkiezingen niet nodig zijn", zegt Claudy Prosmans, burgemeester sinds 2015. Volgens hem is het praktisch niet haalbaar om twee lijsten met zeven mensen - zoveel zetels zijn er te verdelen in Herstappe - vol te krijgen. "Het is nu al moeilijk genoeg om zeven mensen te vinden die bereid zijn op een eenheidslijst te staan."

Verjonging

De demografische evolutie bemoeilijkt de zoektocht naar het aantal vereiste kandidaten. "Van de 87 inwoners zijn er meer dan tien 70 jaar of ouder", weet de burgemeester. "In de gemeenteraad zitten vandaag ook al meerdere mensen van net geen of boven de 60 jaar."


De burgemeester moet dus een dubbele uitdaging aangaan. "Enerzijds is het nodig om genoeg mensen te overtuigen om op de lijst te staan en anderzijds hebben we nood aan verjonging in de gemeenteraad."


Ook Julien Robeyns (62), een van de twee schepenen in Herstappe, gelooft in een eenheidslijst die verkiezingen uitsluit. "Twee lijsten verdelen ons dorpje in twee kampen en de mensen weten best wel wie op wie stemt. Dat probleem stelt zich niet met één lijst", legt de schepen uit. "Bovendien bewaart zo'n lijst de vrede in onze minigemeenschap, waar iedereen iedereen kent." (LXB)