Ivo Carlens is nieuwe gemeentesecretaris

Ivo Carlens kijkt uit naar zijn nieuwe job.
Foto Mine Dalemans Ivo Carlens kijkt uit naar zijn nieuwe job.
Herstappe heeft sinds begin dit jaar een nieuwe burgemeester, Claudy Prosmans, maar vanaf vrijdag heeft de kleinste gemeente van het land ook een nieuwe secretaris. Ivo Carlens (50) uit Heers zal de 87 inwoners bijstaan.

Ivo Carlens is al bijna 20 jaar OCMW-secretaris in Heers, waar hij geboren is, maar nu trekt hij naar Herstappe. "Het is de kleinste gemeente van het land, en dat trekt me aan. Hier overvalt je een zalige rust. Bovendien is Herstappe de enige gemeente zonder personeel, de administratie bestaat uit slechts één man", lacht hij. Sinds dit jaar is de pocketgemeente het digitale tijdperk ingestapt. "Internet is geïnstalleerd. Oef, ik kan werken met een laptop", grapt de nieuwbakken secretaris.


Carlens geeft toe dat hij tot nu toe Herstappe niet heel goed kende. "Ik reed wel eens met de fiets door het dorp en toen ik jaren geleden studeerde, kwam ik de gemeente tegen in mijn cursus 'publiek recht'. Ondertussen ben ik me aan het verdiepen in de geschiedenis van het dorp. Zo leerde ik al dat je in het enige café, 't Tolhuys, een Jan Zonder Vrees kan drinken. Dat moet naar het schijnt een lekker bier zijn, dus ik ga het zeker proeven."

Taalwetgeving

Herstappe is een gemeente met taalfaciliteiten voor de Franstalige minderheid, maar Carlens zegt notie te hebben van de taalwetgeving. "Hier is geen taalstrijd. Het gaat er gemoedelijk aan toe. Ik voel me meteen thuis." Met het Frans zal Carlens alvast geen problemen hebben, want hij heeft een echte talenknobbel. De nieuwe secretaris beheerst het Frans, Duits en Engels, maar spreekt ook een aardig mondje Spaans, Portugees en Arabisch. Verder is hij deeltijds praktijk-assistent aan de universiteit van Gent en is hij actief in het verenigingsleven. (LXB)