Vrouw beticht van oplichting 'jonkman'

ZOU SAMEN MET OVERLEDEN VRIENDIN OP GELD EN HUIZEN UIT ZIJN GEWEEST

Fons Vermeulen, een archieffoto uit 2013, net na het overlijden van zijn vrouw Helena Oguz.
Maria De La Cruz Fons Vermeulen, een archieffoto uit 2013, net na het overlijden van zijn vrouw Helena Oguz.
Het gehucht Blauberg in Herselt, met nog geen drieduizend inwoners, stond gisteren in het middelpunt van de belangstelling tijdens een opmerkelijk proces voor het Antwerpse hof van beroep. Een 61-jarige vrouw die 'de jonkman van Blauberg' gepluimd zou hebben, riskeert 40 maanden cel. Haar advocaat spreekt schande: "Dit is een complot van een jaloerse neef en enkele bevriende politiemannen."

"Welkom in Blauberg", zo begon advocaat Louis De Groote gistermiddag zijn pleidooi voor het hof van beroep. "Blauberg, een wat groot uitgevallen erwt in de Kempen. Waar je zelfs je tanden niet kan poetsen zonder dat je buurman het weet." Advocaat Louis De Groote, die de 61-jarige hoofdverdachte Taja D. verdedigt, wond er geen doekjes om. Boerengat Blauberg wil het vel van Taja D. omdat zij samen met haar vriendin Helena Oguz inwoner Fons Vermeulen (67) zou hebben gepluimd. Die trad in de zomer van 2013 in het huwelijk met de Turkse Helena Oguz (43).

De vreemde eend in de bijt lokte argwaan uit, zeker toen Fons korte tijd later zijn appartementsgebouw in Blauberg verkocht. Het pand met vier te renoveren appartementen is voor 205.000 euro verkocht. Volgens een notaris was het gebouw een 500.000 euro waard. Na aftrek van schulden hield Vermeulen amper 60.000 euro over. Samen met zijn kersverse bruid haalde hij het geld enkele dagen na de verkoop cash van zijn rekening.

De openbare aanklager wees gisteren op het proces de 61-jarige Taja D. aan als spin in het web. Het was haar zoon die voor een habbekrats het gebouw van Fons Vermeulen in Blauberg heeft gekocht. Volgens de aanklager is er sprake van oplichting omdat het gebouw ver onder de prijs werd verkocht.

Taja D. zou volgens de aanklager niet aan haar proefstuk toe zijn. Samen met haar vriendin Helena Oguz zou zij de voorbije jaren een klein dozijn mannen voor honderdduizenden euro hebben gepluimd. De slachtoffers zouden altijd alleenstaande, goedgelovige mannen zijn geweest. Geen van hen heeft evenwel ooit een klacht ingediend. Taja D. is in eerste aanleg wel veroordeeld voor mishandeling van haar echtgenoot S.D.C. Daartegen ging de vrouw in beroep. Het parket wilde haar toch veroordeeld zien voor oplichting en ging eveneens in beroep.

Het gerecht startte in 2013 een onderzoek nadat een achterneef van Fons Vermeulen naar de politie was gestapt. Dat onderzoek is stilgelegd toen in augustus 2013 Helena Oguz zelfmoord pleegde in de woning van Fons. Een jaar later nam de politie het dossier terug op en hield een huiszoeking bij Taja D. In een kluis is maar liefst 422.000 euro cash geld aangetroffen.

Helena Oguz is in 2013 overleden.
KOS Helena Oguz is in 2013 overleden.

Eten met honden

In een chalet van Taja D. in Oud-Turnhout troffen de speurders haar 67-jarige man, S.D.C., in erbarmelijke omstandigheden aan. De man sliep in een houthok en was verplicht samen met de honden uit een voederbak te eten. De man was vel over been en had verwondingen van de slagen die hij van zijn vrouw kreeg.


De openbare aanklager eiste tegen Taja D. een celstraf van 40 maanden wegens oplichting en wegens mishandeling van haar man.

Corrupte politie

Gek genoeg is de mishandelde man nog altijd samen met zijn vrouw Taja D. Advocaat Marijn Van Nooten: "Sterker zelfs, hij is haar dankbaar. Dankzij de zorgen van Taja D. is mijn cliënt van zijn jarenlange alcoholverslaving verlost."


Daarna haalden advocaat Hans Rieder en zijn medewerker Louis De Groote het grof geschut boven. Alle klachten tegen Taja D. en de overleden Helena Oguz waren volgens hen in mekaar geflanst door de jaloerse, inhalige achterneef van Fons Vermeulen. Hij werd daarbij volgens de raadslieden meer dan geholpen door zijn vrienden van de plaatselijke politie. Die voerden zelfs een illegale huiszoeking uit bij Vermeulen, zo beweerden de advocaten.

Hoofdcommissaris

De advocaten toonden met sms'en en opgenomen telefoongesprekken aan dat de politie wel heel goeie maatjes was met de achterneef. Klap op de vuurpijl was een vakantiefoto. Advocaat De Groote: "Welke drie heren liggen hier in het zwembad van een villa in het zuiden? Burgemeester Peetermans van Herselt, achterneef K.V. en een hoofdcommissaris van de federale gerechtelijke politie. Is dat geen bewijs dat dit onderzoek tegen Taja D. en haar vriendin Helena Oguz in mekaar is gestoken door de plaatselijke vriendenclub van Blauberg? Zij hadden maar één doel: het fortuin van F.V. en zijn verkochte gebouw terugbezorgen aan de achterneef."


Hans Rieder strooide nog wat zout in de wonde: "Wat gebeurt er een dag nadat wij de zwembadfoto aan het dossier hebben laten toevoegen? De drie heren verwijderen ineens alle vakantiefoto's van hun Facebook. Zegt dat niet genoeg?" Het proces wordt op 16 november verdergezet.