"Geen meisjesploeg? Zelf één oprichten dan"

OUDERS STARTEN MET JEUGDVOETBALTEAM VOOR DOCHTERS BIJ KFC DE VRIJHEID

Het meisjesteam van KFC De Vrijheid Herselt op training.
Foto Vanderveken Het meisjesteam van KFC De Vrijheid Herselt op training.
Sinds dit voetbalseizoen heeft Herselt voor het eerst een vrouwenploeg in de jeugdreeksen. Elke Van Aelten en haar man Frank Vandewyer, ouders van twee dochters die stonden te popelen om te gaan voetballen, richtten in samenwerking met KFC De Vrijheid Herselt zelf een U13-ploeg op. Inmiddels barst de ploeg al uit haar voegen.

Elke Van Aelten en haar man Frank Vandewyer hoorden enkele maanden geleden dat hun twee dochters, Lauren (12) en Ameline (10), koste wat kost wilden gaan voetballen. "We hoorden wat rond en leerden dat er hier en daar wel wat meisjes met de jongens meespelen", zeggen Elke en Frank. "Al snel bleek dat ze liever met en tegen meisjes willen spelen. We gingen dan op zoek naar een meisjesploeg waar ze samen kunnen voetballen, maar binnen een realistische rij-afstand was er geen ploeg te vinden die een oplossing op onze vraag kon bieden. Einde verhaal, dachten we. Maar dat was buiten onze dochters gerekend. Hun reactie: 'Dan zoeken we nog wat meisjes en beginnen we toch gewoon zelf een ploeg in Herselt?' Papa is nog sportleraar en voetbaltrainer geweest dus die kon hen wel trainen, was hun redenering. We zijn meegegaan in hun verhaal en kijk... we hebben een ploeg!"

Oproep via Facebook

Lauren en Ameline vonden al snel zelf enkele meisjes die wilden spelen in een meisjesploeg. Elke deed ook een oproep op de Facebook-groep 'Ge za van Hessel' en ook op die manier meldden enkele geïnteresseerden zich aan. "Al snel vonden we onze thuis bij KFC De Vrijheid Herselt, waar we dan weer van de expertise van jeugdcoördinator Raf Bloemen en sportief verantwoordelijke jeugd Andy Verstappen gebruik hebben gemaakt om alles in orde te krijgen voor de seizoensstart. De keuze voor Herselt is een weloverwogen keuze geweest. Zaken als de mooie accommodatie aan de Mixx, het bescheiden lidgeld van de club en de fijne dynamiek van de club hebben ons van bij het begin aangesproken." De kennismakingstraining in juni werd een groot succes. Ze mochten al meteen 14 meisjes verwelkomen. Sindsdien zijn er zowat elke training meisjes komen testen en zijn zij ook nog eens stuk voor stuk gebleven. Momenteel staat de teller op 20 aangesloten speelsters.


De U13 - die zichzelf de smurfen noemen omwille van hun blauwe tenue - zijn zelfs zo succesvol dat er al wordt over nagedacht om een tweede ploeg in te schrijven. Er wordt in die jeugdcategorie immers nog 8 tegen 8 gespeeld, waardoor er maar 12 speelsters op het wedstrijdblad mogen staan. "We hopen in de toekomst een fijne en hechte poot - en wie weet twee en ooit drie of meer - van KFC Herselt te kunnen blijven." Elke en Frank hopen bovendien met hun verhaal ook anderen te inspireren. Wie zelf een meisjesploeg wil starten maar niet goed weet waar te beginnen, mag mailen naar elke@vanaelten.com.