Gemeente wil bedrijventerrein verdubbelen in oppervlakte

Het gemeentebestuur wil het bedrijventerrein ter hoogte van de Scheibeekstraat, Ninoofsesteenweg en Bloemendaelstraat uitbreiden met 5,5 hectare. Er zouden al zeker vijf bedrijven interesse getoond hebben om er zich te vestigen.

Het bedrijventerrein is momenteel al zes hectare groot. Maar om bedrijven naar Herne te lokken, wil het gemeentebestuur nu een uitbreiding. "Omliggende gemeenten zoals Galmaarden, Gooik en Edingen hebben geen uitbreidingscapaciteit meer", zegt burgemeester Kris Poelaert (CD&V). "Wij hebben dat gelukkig wel nog. Momenteel hebben vijf ondernemingen interesse om zich in Herne te vestigen. Er is dus behoefte aan meer ruimte."

Al sinds 2012 op tafel

Daarom schakelde de gemeente het studiebureau Plan-Plus in, voor de opstelling van een ruimtelijk uitvoeringsplan. Dat plan werd inmiddels ook al goedgekeurd door de gemeenteraad, omwonenden hebben tot 29 september de tijd om bezwaren in te dienen. "Daarna gaat de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening aan de slag met eventuele bezwaarschriften", zegt Dirk De Loecker van Plan-Plus. "In 2018 moet alles in orde zijn, zodat we het plan kunnen uitvoeren. We mogen niet vergeten dat ze al sinds 2012 op tafel liggen."

Kleinere bedrijven

Buurtbewoners kregen maandagavond in het Dominicanessenklooster meer toelichting bij de uitbreidingsplannen. Zo zal Herne zich vooral op kleinere bedrijven richten. "Geen grote chemiereuzen in deze kleine gemeente", aldus De Loecker. "Ook een grote retailketen of supermarkt maakt geen kans om zich hier te vestigen. Denk eerder aan een elektricien die wil uitbreiden met een kleine loods. De buurt moet zo weinig mogelijk last ondervinden van deze uitbreiding."


Elk bedrijf mag dan ook maximaal 75 are inpalmen. Wie de gegadigden zijn, wil het gemeentebestuur nog niet vrijgeven. (MEN)