Na 18 jaar wachten klanten nog steeds op spaarcenten Centea-bankier: 1,6 miljoen euro verdwenen, 0,0 euro terugbetaald

Slachtoffer Luc Vanderstukken en zijn partner.
Birger Vandael Slachtoffer Luc Vanderstukken en zijn partner.
Al achttien jaar lang vragen tien klanten van Centea om hun spaargeld van V. C. uit Herk-De-Stad. De voormalige Centea-filiaalhouder werd in 2000 naar eigen zeggen overvallen - waarbij 1,6 miljoen euro gestolen werd - maar volgens de rechtbank is dat ongeloofwaardig. Vandaag werd C. opnieuw gedagvaard voor bedrieglijk onvermogen. De emoties laaiden hoog op. “Hij leeft klaarblijkelijk van de hemelse dauw en de liefde”, aldus één van de gedupeerden.

Over het verloop van de zaak V.C. kan een boek geschreven worden. Al in de jaren 70 waren sommige slachtoffers bevriend met C. Hij werd zelfs uitgenodigd op het gouden jubileum van de ouders van zijn klanten. Ook enkele familieleden van C. behoren tot de slachtoffers.

Hij zou het geld in een Luxemburgse beleggingspool gestoken hebben. Zijn klanten verliezen echter het vertrouwen bij de geënsceneerde overval in 2000. C. had toen naar eigen zeggen 1,6 miljoen euro bij zich, met als doel het geld bij Centea te parkeren. In 2006 wordt hij voor poging tot oplichting veroordeeld tot een celstraf van drie jaar, waarvan achttien maanden met uitstel. Het arrest bevestigt dat zijn verhaal ongeloofwaardig is.

Eerst richtten de klanten zich op Centea, maar de bank weigert uit te betalen omdat C. het geld verduisterd had toen hij nog zelfstandig makelaar was. Volgens onderzoek van het gerecht heeft de Luxemburgse beleggingspool zelfs nooit bestaan. Uiteindelijk is het C. in persoon die hen het spaargeld moet terugbezorgen.

In 2012 werd hij veroordeeld tot het terugbetalen van 770.000 euro in hoofdsom.” Wat hebben mijn cliënten intussen al gekregen? 0,0 euro!”, oppert Danny De Wispelaer, raadsman van de burgerlijke partij.

In 2013 lieten de gedupeerden de nv van C. dagvaarden. Die was enkele maanden na de ‘overval’ opgericht. Feit is dat het vermogen weg is. Weggestroomd naar derdewereldlanden, via bepaalde constructies en/of via een verzekeringsportefeuille?

Volgens De Wispelaere heeft C. in ieder geval zijn eigen onvermogen in de hand gewerkt. “Ik vraag een morele schadevergoeding van 2.500 euro per persoon.” Het openbaar ministerie vordert een bijkomende celstraf van 1 jaar.

Gedupeerde Luc Vandestukken moet nog 200.000 euro van C. Dat bedrag is door intresten zelfs opgelopen tot 300.000 euro. “Wij weten ook niet zeker waar zijn geld zit, maar hij heeft het handig weggesluisd. Hopelijk zien we er ooit nog een cent van." 

Als hij echt nog veel geld zou hebben, vraag ik me af waarom hij nog steeds leeft als een paria tussen de mensen die hem de rug toekeerden

Dimitri Sonck

Tropisch eiland

Raadsman Dimitri Sonck liet nog eens verstaan dat zijn cliënt C. zijn onschuld blijft uitschreeuwen: “Hij zal dat wellicht tot het einde van zijn leven blijven doen. Het geld ligt niet onder zijn matras. Omdat het geld er niet is, zijn de klanten spoken gaan zien. Het gaat om veel geld, maar daarom moet men mijn cliënt nog niet van alles beschuldigen. Hij baadt niet in luxe. Als hij echt nog veel geld zou hebben, vraag ik me af waarom hij nog steeds leeft als een paria tussen de mensen die hem de rug toekeerden. In zijn plaats was ik dan al lang naar een tropisch eiland verhuisd. Helaas heeft hij niets om van te leven.” 

Vonnis op 14 december. 
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Don Tessers

  Is er een privé dedectieve bereid om gedurende 5 jaar lang zijn gedrag te volgen? Buitenlandse reizen met welke bankcard betaald, naspeuren van zijn toenmalig gedrag en eventuele geldtransacties? Ergens ligt er altijd een spoor te wachten.

 • Betty Dams

  Schande dat Centea dit niet betaald voor zijn klanten. Voor een bank is 1,6 miljoen een peulschil. Zelfstandige of kiet, het Centea logo hing aan zijn kantoor

 • rudolf jacobs

  waarom nog sparen het brengt geen bal meer op en je kan ze niet meenemen naar het hiernamaals,en doe zoals de dhr vanhazenbrouck ook voorstelt ,is een gouden raad

 • Vincent Van de Velde

  Diene bedrieger werkt voor Centea = Centea betaald uit en vordert het terug van zijnen bedrieglijke makelaar. Ze schudden het toch gemakkelijk van zich af

 • Paul vanhaezebrouck

  Als ge spaart, spaar altijd bij een BANK, nooit bij een verzekeraar. Daar zijt ge zeker dat ge niet zult bedrogen worden, en zelf bij bedrog van een bankbediende, gaat ge nog niets verliezen, de bank staat borg. Maar mensen laten zich ringeloren door mooipraters, met alle gevolgen