Dodelijk ongeval op Sint-Truidersteenweg: beklaagde krijgt drie maanden cel en zes maanden rijverbod

De ravage na het ongeval.
Jimmy De Schrijver De ravage na het ongeval.
Drie maanden cel en een rijverbod van zes maanden. Dat is de straf die een 23-jarige man uit Geetbets vrijdag kreeg voor zijn aandeel in het verkeersongeval in Herk-de-Stad dat op 16 maart 2017 het leven eiste van Paula Bex (79).

Die bewuste dag reed de twintiger omstreeks 14.45 uur met zijn Opel Corsa op de Sint-Truidersteenweg, in de richting van Herk-de-Stad. Een voorrangsweg is het, met een snelheidsbeperking van 70 kilometer per uur. Voor hem reed Paula in haar Renault Clio. Toen zij aan het kruispunt met de Endepoelstraat kwam, wilde ze links afslaan. Tijdens dat manoeuvre werd ze aan hoge snelheid in de flank aangereden door de twintiger. Paula overleed ter plaatse.

Een getuige verklaarde dat ze even voor het ongeval zelf aan heel hoge snelheid ingehaald werd door de beklaagde, en dat ze vervolgens in de verte het ongeval zag gebeuren. Een deskundige bepaalde later dat de twintiger op het ogenblik van de impact 98 kilometer per uur reed. Maar de verdediging zette zelf ook een deskundige in, en die hield het op ‘slechts’ 82 kilometer per uur. Maar dat werd dan weer tegengesproken door nog een andere deskundige, die opperde dat het eerder om 100 kilometer per uur ging. Al was iedereen het erover eens dat de beklaagde te snel reed, en dat deze onvoorzichtigheid tot de dood van het slachtoffer geleid heeft.

Straatrace niet bewezen

Maar er bleven ook enkele onduidelijkheden over. Zo is het niet geweten wanneer Paula haar richtingaanwijzers ingeschakeld had, en bijgevolg is het ook niet duidelijk of de beklaagde die heeft kunnen zien. En dan was er nog de vraag of de beklaagde aan het racen was. Voor het ongeval had hij ook al een andere bestuurster ingehaald, die liet optekenen dat ze het gevoel had dat hij een straatrace aan het rijden was. Maar dat acht de rechtbank niet bewezen.

Op het ogenblik van de feiten had de beklaagde een blanco strafblad. Maar op 5 april, enkele weken na het ongeval, werd hij wel veroordeeld voor rijden onder invloed van verdovende middelen. Naast het rijverbod en de celstraf met uitstel die hij nu kreeg, moet hij ook een boete van 2.000 euro betalen. Hij moet zijn rijexamens opnieuw afleggen en de kosten van het rechtsgeding — momenteel begroot op 2.199,78 euro — zijn ook voor zijn rekening. Aan de burgerlijke partijen is hij in totaal 31.500 euro plus gerechtskosten verschuldigd. Tijdens de behandeling in de politierechtbank had hij wel zijn spijt betuigd aan de nabestaanden.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • RENE LENAERTS

  Inhalen op een kruispunt is verboden, zeker als de voorligger de linker richtngsaanwijzer gebruikt.

 • jean-marie walschot

  mevrouw heeft ook een fout gemaakt.zij had het voertuig dat haar aan het inhalen was moeten voor laten gaan.een collega van mij heeft hetzelfde voor gehad.hij deet eenzelfde maneuver als mevrouw en is in fout gesteld

 • Sobek Wessels

  Als je een persoon Doodrijd door overdreven gevaarlijke handelingen dan mag je Minstens een levenslang Rijverbod krijgen en een Cel straf van minstens 5j is in mijn ogen niet te zwaar vermits je het slachtoffer de Doodstraf gegeven hebt door je onverantwoordelijk rijden !! De straffen zijn niet in verhouding met de daad en het veroorzaakte Leed !!

 • ANN LIMBOS

  Amaai, wat een " straf " ! Nu gaat hij zijn leven beteren se !

 • maurice snelders

  Wereldvreemde rechter. Ben benieuwd moest het zijn/haar moeder geweest zijn of het eenzelfde uitspraak zou geweest zijn