Zakenmensen tot 5 jaar cel veroordeeld voor miljoenenoplichting

De 44-jarige Dirk D.G. uit Herentals is tot 5 jaar cel veroordeeld voor de miljoenenoplichting waarbij hij betrokken was. Zijn kompaan Antoon C. (59) uit Retie vliegt 4 jaar achter de tralies.

Dirk D.G. en Antoon C. stonden samen met Kurt V. (52) uit Zoersel aan het hoofd van verzekeringskantoor D&D Financials uit Massenhoven (Zandhoven). Samen met zes andere beklaagden hebben ze enkele honderden Vlamingen bedrogen met waardeloze beleggingen. Volgens het dossier gaat het om 84 miljoen euro en nog eens 30 miljoen Amerikaanse dollar, maar volgens sommige gedupeerden gaat het om een veelvoud. Veel slachtoffers dienden geen klacht in, of hebben het bedrag geminimaliseerd omdat zij zwart geld verloren.


De oplichters beloofden hun slachtoffers een kapitaalsgarantie van 12 procent of in sommige gevallen zelfs 36 procent. Ze lieten hun slachtoffers investeren in een goudmijn in Afrika, in levensverzekeringen en in een groot project in houtskeletbouw in Afrika. Ze namen mensen ook mee op reis naar Afrika, zodat klanten met eigen ogen zouden zien waarin ze investeerden. Maar Dirk D.G. en co hadden eigenlijk helemaal niks met die goudmijn te maken. Potentiële klanten werden ook getrakteerd op een vip-arrangement voor de F1 in Monaco. Honderden mensen trapten in hun praatjes en investeerden voor grote bedragen. Eén van de slachtoffers is zelfs 2 miljoen euro kwijt. De oplichters krijgen celstraffen van 2 tot 5 jaar, waarvan telkens een deel met uitstel. Vrijdag zal blijken hoeveel miljoenen euro's schadevergoeding ze moeten betalen. "Maar de hoop dat we onze centen zullen terugkrijgen, hebben we al opgegeven. Ons geld is deels verbrast en deels goed verstopt. Officieel zullen ze niet genoeg middelen hebben om alles terug te geven", reageert een slachtoffer dat naar het vonnis kwam luisteren.


Eén van de slachtoffers is Hetty Rogge. Zij woonde destijds naast Dirk D.G. in Oostmalle. De vrouw vertrouwde hem al haar spaargeld toe, zo'n 500.000 euro. "Dat was mijn pensioen, maar ik ben alles kwijt. Ik moet nu rondkomen met een uitkering van 1.000 euro per maand", getuigde ze tijdens het proces. Dirk D.G. en de andere beklaagden hebben hun aandeel in de oplichting altijd ontkend. Mogelijk tekenen ze beroep aan tegen de veroordeling. "Dat beslissen we later pas", zegt Vincent Andries, raadsman van Dirk D.G. (JVN)