Yoleen Van Camp (N-VA) heeft voorstel klaar om geneesmiddelentekort aan te pakken

Yoleen Van Camp legt een nieuw wetsvoorstel op tafel om het steeds vaker voorkomende probleem van niet-beschikbare geneesmiddelen aan te pakken. Meer en meer krijgen patiënten te horen dat hun geneesmiddel niet meer beschikbaar is.

Yoleen Van Camp met Lynn Van den Briel in apotheek De Vooght in Herentals
Vanderveken Yoleen Van Camp met Lynn Van den Briel in apotheek De Vooght in Herentals

Het is ondertussen toch een groot probleem: bijna dagelijks moeten we patiënten vertellen dat hun geneesmiddel niet meer beschikbaar is. Meestal kunnen we nog een alternatief aanbieden, maar hoelang dit blijft duren, weten we niet.”

Berit Beyens,

Het wetsvoorstel van de Herentalse Yoleen Van Camp regelt een meldingsplicht indien geneesmiddelen niet meer voorradig zijn, met aanduiding van de oorzaak. Als de oorzaak moedwillig is, zoals bijvoorbeeld de verkoop in het buitenland, zullen er strengere boetes opgelegd worden. Verkoop in het buitenland zorgt voor een grotere winstmarge op het geneesmiddel.

Van Camp voorziet in haar wet ook dat leveranciers hun huidige leveringsplicht beter nakomen en dat een apotheker vlotter alternatieven kan aanreiken.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Karel Van Beeck

    Yoleen lost alles op. Het is daarom dat ze de verantwoordelijkheid om Herentals te besturen afgeeft aan cdnv.

  • Dirk Van der Avoort

    Droom maar zacht verder.