Subsidies nieuwe gevel moeten leegstand bestrijden

Jan Michielsen, Annelies Lelieur en Jan Bertels in een leegstaand pand in de Bovenrij.
Foto Vanderveken Jan Michielsen, Annelies Lelieur en Jan Bertels in een leegstaand pand in de Bovenrij.
De stad Herentals heeft een eerste subsidie toegekend die moet helpen om de leegstand in de handelskern te bestrijden. Via de subsidies kunnen eigenaars de gevels of etalages van hun leegstaande winkelpanden verfraaien.

De eerste subsidie is voor de eigenares van een pand aan de Bovenrij. In het pand was vroeger een winkel gevestigd, maar staat nu al jaren leeg. Net zoals veel andere panden in de handelskern van Herentals. "Onze leegstand blijft redelijk stabiel. Zeker in vergelijking met omliggende steden. Maar elke lege winkel is er één te veel. Daarom willen we de leegstand bestrijden", zegt schepen voor Lokale Economie Jan Michielsen (CD&V).


De stad voorziet 150.000 euro verspreid over twee jaar. Eigenaars die hun leegstaand winkelpand willen opknappen, kunnen een subsidie van 10.000 euro krijgen. Ook wie een woonfunctie boven een winkel voorziet, kan een subsidie krijgen. "Dit concrete geval heeft betrekking op beide aspecten", aldus nog Michielsen. "De eigenaar gaat het winkelpand volledig renoveren met een nieuwe gevel. Daarboven komen drie appartementen. Wanneer het project afgerond is, zal er zich wellicht snel een huurder aanbieden voor de winkel."


Eigenaars van leegstaande panden en ondernemers die willen investeren in het kernwinkelgebied kunnen nog tot eind 2019 de premie voor handelskernversterking aanvragen. (JVN)