Stunteldief blaast aftocht zonder buit

INBREKER DWAALT 1,5 UUR ROND IN INDUSTRIËLE WASSERIJ

De dader vergeet in het begin zijn bivakmuts op te zetten.
Vanderveken De dader vergeet in het begin zijn bivakmuts op te zetten.
Van Ende & Roxy, een industriële wasserij en droogkuis uit Herentals kreeg in de nacht van zondag op maandag ongewenst bezoek van minstens twee inbrekers. De daders bleven tot wel anderhalf uur rondlopen in de zaak maar vertrokken zonder buit. Een

medewerker vond de kassa terug in het midden van de productiehal.


Op camerabeelden werden een hele tijd minstens twee daders gespot in en rond het bedrijf aan de Lieseweg in Herentals. Eén van hen bleef maar liefst anderhalf uur in de zaak. De dader raakte via een stoel, die hij bij de buren van het terras had genomen, aan een klein kiepraam. Zo raakte hij het bedrijf binnen. "Het stil alarm ging tot twee maal toe af, maar we dachten dat het vals alarm was. Toen het de derde keer afging, kwam onze zaakvoerder, Jan Van Ende, toch een kijkje nemen in de zaak", verklaart operationeel manager Rafael Eyckmans.


Op de camerabeelden is duidelijk te zien dat de dader zeer amateuristisch te werk gegaan is en dat hij geen schrik had betrapt te worden. Zo probeert hij gedurende een lange tijd de sleutel van de kassa te vinden. Wanneer dat niet lukt heeft hij zelfs moeite om de stekker van de kassa uit het stopcontact te trekken. Hij doet doodgemoedereerd voort en komt meermaals zeer goed herkenbaar in beeld. Pas daarna besluit de man een bivakmuts over zijn hoofd te trekken.

Even later neemt hij de kassa mee maar hij krijgt ze niet open.
Vanderveken Even later neemt hij de kassa mee maar hij krijgt ze niet open.

Ladder tegen alarm

Omdat hij de kassa ter plaatse niet kan openen, neemt hij deze mee op zijn tocht doorheen het bedrijf. Op sommige plaatsen waar de man voorbij komt, gaat het licht in de bedrijfshal aan maar zelfs dan blijft de man zijn rustige zelve.


"Het is duidelijk te zien dat de man in een centraal punt in onze productiehal de kassa probeert open te breken. Ondanks het feit dat wij een eigen atelier hebben met zwaar gereedschap krijgt de man de kassa nog steeds niet geopend", vertelt Eyckmans.


Wanneer na een tijdje het buitenalarm afgaat, probeert de dader nog met een ladder tegen het alarm te stoten en het zo uit te zetten. Ook dat is tevergeefs. Na anderhalf uur ronddwalen in de zaal, besluit de dader het voor bekeken te houden en verdwijnt zonder buit.


"Het is een raadsel waarom iemand zolang in de zaak rondloopt, terwijl hij geen buit kan maken. Er is ook nooit veel cash aanwezig in de zaak, gezien wij grotendeels voor bedrijven werken", zegt zaakvoerder Jo Van Ende.


Ook Crossfit Lividum, gelegen achter Van Ende & Roxy kreeg ongewenst bezoek. Vermoedelijk gaat het hier om de tweede dader, die ook gespot werd op de camerabeelden aan Van Ende & Roxy. Ook hier kan de dader geen buit maken. Van de daders ontbreekt elk spoor.

Hij geraakte binnen door het kleine raampje rechts.
Vanderveken Hij geraakte binnen door het kleine raampje rechts.