Eérst de politie, dan pas Facebook

KORPSEN WILLEN BEELDEN MISDRIJVEN ZÉLF VERSPREIDEN

NIET GEVONDENDeze verdachte van een diefstal bij schoenenwinkel Trendy Shoes in Turnhout is nooit geïdentificeerd.
Jef Van Nooten NIET GEVONDENDeze verdachte van een diefstal bij schoenenwinkel Trendy Shoes in Turnhout is nooit geïdentificeerd.
De zeven politiezones in de Kempen zijn een proefproject gestart om camerabeelden die burgers gemaakt hebben van misdrijven te verspreiden via de sociale mediakanalen van de politie. "Want nu verspreiden mensen beelden, maar vergeten ze soms aangifte te doen", zegt de Turnhoutse korpschef Roger Leys.

Camerabeelden van misdrijven duiken tegenwoordig op sociale media met de regelmaat van de klok op. Niet alleen winkeliers die bestolen zijn, plaatsen camerabeelden van de dieven online. Ook burgers met camera's aan hun gevel verspreiden de beelden via sociale media wanneer een verdachte persoon aan de deur is komen prutsen.


De zeven politiezones van het arrondissement Turnhout roepen nu iedereen op om die beelden aan de politie te bezorgen. De politie zal de beelden daarna zelf verspreiden via sociale media. "We zien voortdurend filmpjes van misdrijven op het internet verschijnen. Bijvoorbeeld beelden van camera's die mensen thuis hebben hangen, of van een dashboardcamera in de auto. Mensen verspreiden die beelden zelf via sociale media, maar soms vergeten zij een aangifte te doen bij de politie. Dat vinden wij geen gezonde evolutie", zegt korpschef Roger Leys.

SNEL GEVATDeze verdachte van een diefstal bij kledingzaak Two Store in Turnhout was een dag na de verspreiding van de beelden al bekend.
Jef Van Nooten SNEL GEVATDeze verdachte van een diefstal bij kledingzaak Two Store in Turnhout was een dag na de verspreiding van de beelden al bekend.

Zonder toestemming

De zeven Kempense politiezones zijn daarom een proefproject gestart in samenwerking met het parket. "Als we camerabeelden krijgen van bijvoorbeeld inbraken of vandalisme zullen wij die verspreiden via onze sociale mediakanalen. Daarna kan de benadeelde burger die beelden perfect legaal verder delen via zijn eigen sociale media. Nu begaan die personen een misdrijf, want ze mogen die beelden niet verspreiden zonder toestemming van de personen die er op staan. Al kan ik me in heel mijn loopbaan geen enkel geval herinneren van iemand die daarvoor een klacht heeft ingediend. Als eerst de politie de beelden publiek maakt, is er geen probleem meer om ze verder te verspreiden", verduidelijkt Roger Leys. "Op die manier hopen we meer mensen te betrekken bij de opsporing. Voor persoonsgebonden delicten zoals zedenfeiten moet de politie altijd eerst overleggen met het parket of de beelden vrij gegeven mogen worden."

Snel openbaar

De politiezones beloven dat de beelden die ze toegestuurd krijgen, op korte termijn openbaar worden gemaakt. Tenzij het misdrijf al is opgelost. "We zullen eerst de normale onderzoekverrichtingen uitvoeren, maar we zullen geen maanden meer wachten om de beelden te verspreiden. De beelden zullen al na een paar dagen getoond worden, als er dan nog geen doorbraak is", besluit korpschef Roger Leys. "Op die manier proberen we de burger beter te betrekken bij opsporingen."


Het project wordt in de loop van 2018 geëvalueerd. Als er resultaten mee geboekt worden, blijft het project lopen.