Vrienden werken jaar aan oorlogsfilm

'OUT OF TOWN' MET ECHTE ATTRIBUTEN UIT WO II GAAT OP 9 AUGUSTUS IN PREMIÈRE

Regisseur Marc Dewit maakte met enkele vrienden de oorlogsfilm 'Out of Town'.
Foto Vertommen Regisseur Marc Dewit maakte met enkele vrienden de oorlogsfilm 'Out of Town'.
Enkele vrienden uit Herent hebben meer dan een jaar lang gewerkt aan hun eigen oorlogsfilm. 'Out of Town' gaat over een fictieve gebeurtenis in de Tweede Wereldoorlog, maar is wel met authentieke kostuums en attributen gemaakt. De film gaat op 9 augustus in première in Winksele.

"Onze oorlogsfilm is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby", steekt regisseur Marc Dewit van wal. "Jaren geleden al maakten we enkele filmpjes in en rond Veltem-Beisem. 'Out of Town' is dan ook een rechtstreeks gevolg daarvan."

Nul euro budget

De vrienden begonnen een jaar geleden aan de voorbereiding van hun film, met welgeteld nul euro budget. "Nu staan we zeker in het negatief", zegt Dewit, die voor de montage een speciaal programma van animatiebedrijf Pixar kocht. "We konden trouwens onze figuranten, dikwijls mensen uit bevriende verenigingen, toch moeilijk zonder eten of drinken zetten. Maar gelukkig hadden we ook enkele sponsors." "En toch ziet onze film er erg professioneel uit, ik heb al enkele beelden gezien", pikt mede-auteur Patrick Ceustermans in.


De hoofdrol in de film is weggelegd voor Johan Bogaert uit Veltem. " Eerder speelde ik al een half hoofdrolletje als drugsdealer in 'De Koerier' maar ook in de sketchfilm 'Gekke Smoelen'", zegt de man. "De rol in 'Out of Town' was wel het moeilijkste. Daarin speel ik Aron Jackson. Een amerikaanse kapitein die de opdracht heeft gekregen om een door de Duitse vijand bezet kasteel terug in te palmen."

Fictief figuur

De figuur van Jackson heeft nooit bestaan. "Al werden er ongetwijfeld dergelijke missies in de oorlog uitgevoerd", zegt Bogaert, die in de film dan ook met een Amerikaanse tongval spreekt. "De Amerikanen spreken Engels en de Duitsers Duits. Ook in dat opzicht is de film waarheidsgetrouw opgevat." "Zelfs sigaretten en zeep uit die tijd hebben we nagemaakt", weet Dewit. "En omdat heel wat verenigingen hun medewerking hebben toegezegd, konden we gebruik maken van een tiental authentieke legervoertuigen."


Op dit moment zit de montage in een eindfase. "We werken van 10 uur 's morgens tot 11 uur 's avonds aan goed zeven minuten", vertelt Bogaert. "Er gaan heus nog wat slapeloze nachten volgen voor de première." Die première vindt op zaterdag 9 augustus om 21 uur plaats in de Warotzaal in Winksele. De dag ervoor, op 8 augustus, is er eerst nog een avant-première. Zondag 10 augustus om 15 uur is er nog een vertoning voor het grote publiek. De toegang daarvoor is gratis. Meer info over de film is te vinden op de website www.outoftown.be